Količina venecuelanskih bolira kojima se trguje za bitkoin (BTC) na platformi LocalBitcoins, je bila najveća prošle nedelje usled sve jače hiperinflacije u zemlji.

Prema vebsajtu za statistiku bitkoina Coin Dance, količina bolivara na "peer-to-peer" berzi LocalBitcoins premašila je 209 milijardi tokom nedelje koja se završila 14. decembra.

Novi najviši maksimum dolazi nakon oštrog porasta obima u prethodnoj sedmici koja se završavala 7. decembra. Prema Coin Dance-u, količina bolivara je u decembru postepeno oborila nove rekorde, nadmašivši dosadašnji maksimum od 205 milijardi bolivara.

Weekly LocalBitcoins Volume in Venezuela (Venezuelan Bolivar). Source: Coin Dance

Nedeljni obim trgovanja na LocalBitcoins u Venecueli (venecuelanski bolivar). Izvor: Coin Dance

Obim trgovine bitkoinom je mali

Podaci iz Coin Dance-a očigledno pružaju više dokaza o kontinuiranoj devalvaciji venecuelanskog bolivara, jer je stvarni iznos bitkoina trgovan prošle nedelje bio daleko od rekordnih rezultata.

Nakon što je u februaru 2019. godine zabeležio najviši nivo od 2.000 BTC-a, količina bitkoina je nastavila da se smanjuje, a godišnji minimum dostigao je 433 BTC-a u julu, navodi Coin Dance. Tokom nedelje koja se završavala 14. decembra, Venecuelani su trgovali sa 637 BTC-a, vrednih oko 205 milijardi bolivara ili 4,4 miliona dolara u vreme objavljivanja vesti, prema podacima sa Coin360.

Weekly volumes of Venezuelan bolivar on LocalBitcoins. Source: Coin Dance

Nedeljni obim trgovine venecuelanskog bolivara na LocalBitcoins-u. Izvor: Coin Dance

Venecuela i dalje promoviše svoju kriptovalutu vezanu za naftu, petro

Novi sveukupni obim trgovine bolivara na LocalBitcoins-u dolazi usred novog talasa vladine promocije petro (PTR) novčića, nacionalne venecuelanske kriptovalute.

Prema nedavnom saopštenju venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, lokalna vlada će ove nedelje uplatiti po polovinu petro-a venecuelanskim penzionerima i javnim radnicima kao božićni bonus. Kako je objavljeno sredinom novembra, Venecuela je smanjila podršku petro-a sa prvobitno planiranih 5 milijardi barela sirove nafte na samo 30 miliona barela.