Venecuelanski ministar za spoljnu trgovinu i internacionalne investicije Hose Vielma Mora objavio je u utorak 8. februara da će strani investitori prihvatati isplate za njihove priozvode u petro-u, navodi nam latino američki servis za informisanje TeleSur (sponzorisan od strane vlade).

Petro, državna kriptovaluta podržana državnim rezervama nafte, će uskoro biti ponuđen u pretprodaji i kao ICO, prvi je ovo objavio venecuelanski predsednik Nikolas Maduro u decembru 2017 godine. Pismo o namerama Petro-a (Petrov "white paper") je objavljen 30. januara i objašnjava da je ideja za petro potekla od Uga Čaveza, koji je imao viziju "jake valute podržane sirovinama."

Mora je naveo da su biznismeni iz Brazila voljni da investiraju 300 miliona dolara u Venecuelu, počevši sa investicijom od 100 miliona dolara.

Ministar je takođe naveo Poljsku, Dansku, Honduras, Norvešku i Vijetnam kao strane zemlje koje su voljne da prihvate petro u zamenu za hranu i lekove, precizirajući sumu od 435 miliona dolara. Sudeći po Mori, Kanada je takođe pokazala interesovanje za investiranje u Venecuelu u sferi "farmaceutike za ljude i životinje."

Petro je ERC20 token koji je bio u "primajnu" na itirijumovom blokčeinu, sa svakom jedinicom petro-a koju podržava jedan barel nafte. Maduro je izdao naredbu za izdavanje 100 miliona jedinica petro-a 14. januara u cilju pripreme za pretprodaju.

Stvaranje petro-a ispraćeno je skepticizmom i kritikama. Članovi opozicije u Venecuelanskom parlamentu su tvrdili da je petro prevara koja bi pomogla Maduru da izbegne sankcije.

Pretprodaja petra će početi 20. februara u 04:00h i trajaće do 19. marta u 04:00h. Na raspolaganju će biti 38,4 tokena za pretprodaju. Pretprodaja tokena "može biti zamena za petro (koin) u svakom trenutku između navedenog datuma i zatvaranja inicijalne ponude," sudeći po pismu o namerama (white paper-u).

U ponudi kao ICO će se naći dan nakon što se završi pretprodaja, odnosno 20. marta u 04:00h, sa 44 miliona jedinica petro-a dostupnim za prodaju sa referentnom vrednosti od 60 dolara - cena jednog barela nafte u Venecueli u drugoj nedelji januara 2018. godine. Cena je podložna tržišnim fluktuacijama, sudeći prema "white paper-u".

Pismo o namerama (white paper) navodi da će vlada Venecuele prihvatiti petro kao metodu plaćanja za nacionalne takse, naknade i javne servise i da će biti regulisana od strane Cryptocurrency Superintendency kao i nacionalne blokčein observatorije (National Blockchain Observatory).

 

 

 

Pripremio: Bojan Zečević