Džen MekAdam iz Glasgova tvrdi da joj pristalice navodne piramidalne šeme OneCoin šalju pretnje smrću, uglavnom putem Fejsbuka.

Pretnje smrću prijavljene policiji

14. oktobra BBC je napisao da je Džen MekAdam, investitor u digitalnu valutu OneCoin, prijavila policiji u Škotskoj niz poruka pretnji smrću i nasiljem koje je dobila. MekAdam tvrdi da su pretnje deo koordinisanog napada pristalica OneCoina, dodajući:

"Užasno je, zlostavljanje je gnusno i pretnje se čine vrlo realnim za mene i sada sve vreme strepim. To uzima danak na moje zdravlje, ali neću odustati dok ja i hiljade drugih OneCoin žrtava poput mene vide neki oblik pravde."

MekAdam, koja je deo podkasta Cryptoqueen BBC Sounds, koji istražuje navodnu piramidalnu šemu, uložila je hiljade dolara svog novca u tu šemu. Kasnije je ona nagovorila svoju porodicu i prijatelje koji su zajedno uložili oko 277.000 dolara. Ona je rekla:

„Iz iskustava različitih grupa žrtava širom sveta znam da su pogođeni ljudi poput mene, uložili su životnu ušteđevinu, ponovo stavili pod hipoteku svoje domove i uverili svoje prijatelje i porodicu da se uključe i osećaju se strašno kao i ja, a sve zbog toga jer smo svi bili prevareni."

MekAdams je dodao da u Velikoj Britaniji ima oko 70.000 žrtava OneCoina, „ali izgleda kao da su oni ostavljeni da se brinu sami o sebi, nikoga ovde izgleda ne zanimaju“.

Uhapšeni osnivači piramidalne šeme OneCoin

Cointelegraph je izvestio u martu 2019. godine da je okružni tužilac Sjedinjenih Država optužio osnivače međunarodne kripto Ponzi šeme koja je uključivala marketing navodno lažne digitalne valute OneCoin. Brat i sestra osnivači OneCoina, Konstantin Ignjatov i njegova sestra Ruja Ignjatova, navodno su uhapšeni 6. marta 2019 u Los Anđelesu. Brat i sestra su optuženi za prevare slanje ili elektronskim prenosom nečega povezanog sa prevarom, prevare sa hartijama od vrednosti i krivična dela pranja novca.