Komisija za hartije od vrednosti u petak, 10. marta, nije dala dozvolu za rad Bitkoin ETF-u koji su pokrenuli Vinklevos blizanci. S tim u vezi, ne veruje se da će ni druga dva Bitkoin ETF-a dobiti dozvolu za rad.

SolidX očekuje odluku uskoro, kao i firma koju vodi preduzetnik Beri Silbert, koji je poslednji krenuo u proceduru dobijanja dozvole za rad od Komisije za hartije od vrednosti kako bi izveo na Njujoršku berzu Bitkoin investicioni fond.

Iako bi se očekivalo da će druga dva podnosioca zahteva dozvole za rad proučavati šta bi mogle biti greške i pogrešni potezi tokom procesa koji su prošli Vinklevos blizanci, reklo bi se da je to uzaludno.

Komisija zahteva regulaciju

Pitanje regulacije, koje Komisija navodi kao prigovor, se ne mogu rešiti jednostavnom regulacijom aplikacije.

Komisija navodi:

“Kao što se navodi u daljem tekstu, Komisija ne odobrava predloženu promenu pravila, jer predlog nije u skladu sa članom 6(b)(5) zakona o menjačkim poslovima, koji zahteva, između ostalog, pravilo da državne hartije od vrednosti budu osmišljene tako da spreče lažne i manipulativne radnje i prakse i zaštite investitora i javni interes. Komisija smatra da je u cilju zadovoljenja ovog standarda, menjačnica koja evidentira i trguje akcijama robnog fonda proizvoda koji su za prodaju i razmenu, mora pored ostalih odgovarajućih propisa, da ispunjava dva uslova koja su izvedena u ovom pitanju. Prvo, menjačnica mora da ima sporazum o nadzoru sa značajnim tržištima za trgovanje robom sa dodatnom vrednošću ili derivatima te robe. I drugo, ta tržišta moraju da budu regulisana.”

Jednstavno rečeno, razlog za odbijanje je taj da većina menjačnica nije regulisana, a to je nešto na šta ni jedno od dva preduzeća koja još uvek čekaju na odluku Komisije ne mogu da utiču u najkraćem vremenskom roku.

Svetla budućnost

Čarls Hejter, direktor u CryptoCompare-u, smatra da će Vinklevos blizanci naučiti dosta iz ovog iskustva.

On dodaje u imejlu:

“Očekuje se da oni neće odustati i uobičajena informacija će biti prosleđena kao razlog za odbijanje. To će omogućiti drugi pokušaj. Osim toga, postoje i druge pravne opcije koje će ponuditi alternativne opcije listinga.”

Kako bi se ispunili zahtevi Komisije neophodno je stvaranje mehanizama koji će regulisati menjačke poslove. Kako se bitkoin zajednica razvija iz dana u dan, budućnost ETF-a je izgledna.