Bitkoin Keš SV (BSV), novi fork bitkoin keša (BCH), susreo se s novim polemikama 8. decembra, nakon što je istraživanje pokazalo da bi svaki korisnik mogao da potroši iste novčiće dva puta na njihovoj mreži.

Forkom bitkoina (BTC) u avgustu 2017. godine, kreiran je bitkoin keš, koji omogućava skoro instant transakcije, što znači da se skoro uvek potvrđuju u narednom bloku.

U višefaznom testiranju, uključujući video demonstracije postavljene na vimeo-u, korisnik poznat kao "reizu", uspeo je da "dvostruko potroši" (double spending) tokene BSV u "transakciji 0-konf", demonstrirajući ranjivost mreže od napada i odbacujući tvrdnje protivnika Krega Vrajta (u vezi sa BCH) da bi to "samo rudari" mogli da učine.

Demonstracija sa duplom potrošnjom snimljena je sa POP!, maloprodajnom aplikacijom (PoS) koja uključuje otkrivanje dvostrukih trošenja.

"Imao sam mnogo dvostrukih troškova na Bitkoin SV mreži ", napisao je reizu 8. decembra u postu objavljenom na Honest Cash-u, društvenoj mreži zasnovanoj na BCH-u kreiranoj nakon novembarskog hard-forka. Informativna stranica Honest Cash-a upozorava da je ova lokacija stvorena kao odgovor na cenzuru koju su navodno zapazili na drugim platformama tokom hard-forka 15. novembra.

BSV se suočio sa poteškoćama na samom početku, od sredine prošlog meseca.

Tokom svoje prve nedelje, reorganizacija blokčein mreže postigla je značajan negativan publicitet, jer su je istaknuti kritičari optuživali za centralizaciju, za razliku od decentralizovane mreže Bitkoin-a (BTC).

U sklopu istrage, reizu je takođe prijavio da je BSV mreža "vrlo centralizovana".

"Posle nekoliko izrudarenih blokova otkrio sam da su transakcije koje su izrudarene bile one koje su skoro uvek poslate istim nodovima", nastavio je u svom postu.

Od ukupno 450 nodova, reizu je zaključio da samo četiri kontrolišu 75% ukupne kompjuterske snage mreže.

Tehnički problemi do sada nisu uspeli da zaustave uspeh BSV-a među investitorima, koji je uspeo da prestigne rivalski bitkoin keš ABC (BCH) na CoinMarcetCup-u u petak.

BSV/USD se trguje na oko 102,25 dolara u vreme pisanja vesti i trenutno se nalazi na šestom mestu prema CoinMarketCap-u, u poređenju sa BCH/USD 100,1 dolar koji je na sedmom mestu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović