U prošlosti, torent veb stranica PirateBay je bila na naslovnim stranama zbog rudarenja kriptovaluta sa korisničkim hardverom.

Adguard, proizvođači softvera za privatnost i blokiranje oglasa, procenjuju da je preko milijardu korisnika instaliralo zlonamerni softver na svojim računarima, koji koristi moć procesora za rudarenje kriptovalute Monero.

Prema navodima sa RT-a, sajt Openload, Streamango, Rapidvideo i OnlineVideoConverter su optuženi za rudarenje kriptokvaluta dok korisnici gledaju video zapise.

Instaliranjem softvera na računaru korisnika, veb stranice omogućavaju sajber-kriminalcima da ruše Monero.

Adguard-ov suosnivač Andrej Meškov izjavio je da su otkrili aktivnost koristeći svoj softver:

"Naišli smo na nekoliko veoma popularnih veb sajtova koji tajno koriste resurse korisničkih uređaja za rudarenje kriptovaluta. Prema navodima SimilarWeb-a, ova četiri mesta registruju 992 miliona poseta mesečno."

Prema rečima Meškova, ogromna količina Monera je izrudarena u vrlo kratkom vremenskom periodu.

"Ukupna mesečna zarada od krađe kriptovaluta, uzimajući u obzir trenutnu stopu Monero, može biti čak 326.000 dolara. To su jednostavno neverovatne brojke."

Monero je jednostavniji za rudarenje

Iako je bitkoin najvažnija kriptovaluta, gotovo je beskorisno pokušati da se rudari bez specijalnog hardvera.

Malwarebytes-ov Pieter Arntz kaže da je Monero mnogo lakši za rudarenje.

"Rudarenje Monero-a ne zavisi od specijalizovanih integrisanih kola specifičnih za aplikacije (ASIC), ali može se raditi sa bilo kojim CPU-om ili GPU-om. Bez ASIC-a, gotovo je besmisleno da običan računar učestvuje u procesu rudarenja bitkoina."

Ako sumnjate da se vaš računar koristi za kriptovalute - pogledajte naš vodič.

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović