Neporofitna medijska organizacija Vikiliks je nedavno objavila da je počela da prihvata donacije u zkešu, digitalnoj valuti fokusiranoj na privatnost. Zkeš je treća kriptovaluta koja se prihvata na sajtu za razmenu informacija. Prve dve su bitkoin i lajtkoin.

Zašto Zkeš?

Vikiliks je odlučio da prihvati zkeš kao novi način za prikupljanje donacija uprkos lošem učinku u istraživanju koje je sprovela neprofitna grupa početkom avgusta 2017. Od opcija koje su ponuđene u anketi, zkeš je dobio samo 11% od 12.204 glasova. Konkurenti itirijum i monero su dobili 45% i 21%.

Istrijat Vikiliksa

Vikiliks je globalna neprofitna grupa koja objavljuje informacije koje procure, tajne informacije i službene tajne dobijene od strane anonimnih izvora. Australijski internet aktivista Džulijan Asanž je opšte poznat kao osnivač, direktor i glavni urednik organizacije.

Organizacija je postala kontraverzna zbog izdavanja tajnih i osetljivih podataka. Vikiliks je objavio snimke i tajna dokumenta iz rata u Iraku, diplomatske “komunikacije” američkog Stejt dipartmenta, kao i elektronske poruke američkog predsedničkog kandidata Hilari Klinton iz 2016. godine.

Grupa je počela da prihvata donacije u bitkoinima u 2011. Digitalna valuta je postala veoma popularno sredstvo za grupu, gde je od početka avgusta 2017. godine registrovala preko 26.000 transakcija na svom bitkoin novčaniku.

Ostale primene bitkoina

U intervjuu za Reddit početkom 2017. godine, osnivač Vikiliksa je tvrdio da bitkoin koristi i za druge svrhe. Tokom razgovora, on je koristio podatke iz bitkoin blokčeina da bi dokazao da je još uvek živ i da prekine glasine o njegovoj preranoj smrti. Asanž živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine.