Vini Lingam, suosnivač i direktor Civic.com-a, je objavio dugo očekivani blog 28. decembra u kojem iznosi svoja razmišljanja o bitkoinu i mogućoj ceni u 2017. godini. U svojoj analizi, Lingam predviđa da će cena biti duplo ili troduplo veća u narednih 12 meseci.

Tokom prethodne godine, Lingam je bio jedan od retkih analitičara koji je tačno predviđao trend cene bitkoina. Lingam je saopštio svojim čitaocima da će ukupna tržišna vrednost bitkoina do kraja ove godine biti 15 milijardi dolara, što i jeste, premašivši 15 milijardi 28. decembra.

Razlozi koji su uticali na sjajan učinak

Ogromna većina vodećih medija i analitičara navela je ekonomske i finansijske faktore kao razlog za skok cene bitkoina. Razni događaji kao što su demonetizacija novčanica u Indiji i Venecueli, krah proizvoda za upravljanje bogatstvom i pooštravanje kontrole kapitala odigrali su značajnu ulogu u uvećanju cene bitkoina. Međutim, Lingam napominje da većina nije uspela da prepozna uticaj porasta stopa Federalnih rezervi na vrednost bitkoina.  

Kada Federalne rezerve povećaju kamatnu stopu, vrednost američkog dolara, prirodno, raste. Sve veća vrednost dolara dovodi do devalvacije drugih glavnih valuta poput kineskog juana ili japanskog jena, što na kraju jača vrednost bitkoina usred rastuće potražnje.

Kada su Federalne rezerve podigle kamatne stope po drugi put 14. decembra, na grafikonu potražnje i cene bitkoina se pojavio šiljak, koji je doveo do višemesečnog rekorda cene bitkoina i rekord svih vremena što se tiče ukupne tržišne vrednosti bitkoina.

Lingam je napisao:

“U suštini, što je stopa veća, to je potražnja za bitkoinima veća. Razlika koju primećujemo je zbog favorizovanja zlata, tokom istorije. U kriznim vremenima ljudi prelaze na zlato kao na sredstvo očuvanja vredenosti. U tim periodima su niske kamatne stope, a zatim sledi inflacija.”

Drugi faktor koji je Lingam naveo je manjak ponude u intervalu između 800 i 900 dolara, što je odmah poguralo cenu iznad 900 dolara. U ovom trenutko je cena bitkoina 953 dolara i ocekuje se da će biti iznad 1000 dolara.

Lingamova predviđanja o bitkoinu za 2017.

Sve u svemu, Lingam odražava pozitivan pogled na cenu, vrednost i razvoj Bitkoina u narednoj godini. On je izjavio:

“Ja očekujem ukupan rast od 2-3 puta u 2017. godini za “USD/BTC” par. To može rezultirati da cene u bitkoinima za druge valute bude 4-7 puta, ali mislim da je fer reći da je USD/BTC ono što mi treba da koristimo kao reper.”

On veruje da će bitkoin održati relativno nisku stopu nestabilnosti, dokazuje njenu efikasnost  kao globalnog sredstva očuvanja vrednosti. Pri čemu je njegova kolebljivost cene niska i održaće konzistentnu stopu rasta.

Pooštravanje propisa se takođe očekuje, neke zemlje mogu čak i da pokušaju da zabrane trgovanje bitkoinom ili bar ograniče broj transakcija. Međutim, to će dodatno povećati potražnju za bitkoinom na crnom tržištu, što bi moglo da deluje kao pozitivan faktor.

Lingam predviđa da će dugoročno gledano bitkoin sigurno dostići vrednost od 3000 dolara.