Slatke, umiljate mace preuzimaju mrežu Itirijum i trenutno su odgovorne za 4% transakcija koji se odvijaju na takozvanom "svetskom računaru". Tako je; itirijum platforma sada izigravala domaćina za Viral Cat igricu .

Igra, CryptoKitties, pokrenuta je 28. novembra, ali je već druga najpopularnija aplikacija na itirijum mreži. Ono što nas ne iznenađuje je da je preduslov za CryptoKitties da se skupi niz različitih karaktera maca, koji će imati različite osobine ili “macaosobine”.

Kupovina i prodaja

Ovi atributi se šifruju u virtuelni gen, pri čemu svaka mačka prikazuje određene fizičke osobine, fenotipove, u zavisnosti od njihovog genetskog koda ili genotipa. Ako to zvuči poput vašeg časa biologije iz srednje škole, to je zato što jeste. Korisnici "uzgajaju" različite mace zajedno kako bi nabavili nove mace sa različitim i možda retkim osobinama. Postoji četiri milijarde mogućih kombinacija.

Baš kao što možete kupiti mačeve i oklop u onlajn igricama kao što je World of Warcraft, retke mace mogu se trgovati za stvarni novac, dostižu cene čak i do 5.000 dolara. Međutim, za razliku od virtuelnih stavki u onlajn igricama, koje su izgubljene ako se igra isključi, mace traju zauvek. To je zato što su zapravo diskretni tokeni koji postoje na mreži Itirijum, pa čak i ako programeri nestanu, ostaju igrači.

Programeri ove igric insistiraju da je nemoguće zloupotrebiti sistem. Tehnički arhitekta Dieter Širli je navela:

"Ekonomija CryptoKitties-a je u potpunosti decentralizovana i nemoguće da razvojni tim manipuliše. Svakome u timu ko poznaje razvojni algoritam zabranjeno je da igra."

Direktor marketinga Elsa Vilk je napisala:

"Naš pristup brendu i marketingu je delimično ironična kritika današnjeg ICO tržišta."

Lagani pristup

Sa užarenim tržištem digitalnih valuta, kreiranje instant igrica i postizanje novih rekorda dešava se skoro na nedeljnom nivou, investitori su postali frenetični. Špekulanti tragaju za najlukrativnijim ICO projektima u nameri da brzo prodaju svoje koine za ogromne profite. Sa takvom ozbiljnošću na tržištu kriptovaluta, igre poput CryptoKitties pružaju osvežavajuću notu humora.

Kako Vol Strit nastavlja da pokazuje veliko interesovanje za bitkoin i druge kriptovalute, šira javnost će požuriti da sazna više o digitalnoj valuti na najneobičniji mogući način: igrajući igru na blokčeinu.


 

Pripremio: Nikola Mosurović