U poslednjoj nedelji tekuće godine, glavni igrači na finansijskom tržištu su objavili izveštaje i sumirali godinu za nama. To je uradila i VISA. Visa Europe je 26-og decembra objavila izveštaj "Why 2015 was the year for payments" napominjući da su ove godine mnoge inovacije na polju finansijskih tenologija bile fokusirane na Blockchain i Bitkoin. Ove tehnologije su stvarnije nego ikad i kompanije više ne mogu da ih ignorišu i izbegavaju njihovo korišćenje.

Citat iz izveštaja:

“Ako pogledamo kako su ove tehnologije doživljavane pre godinu dana i kako se na njih gleda sada, vidimo veliku transformaciju. 2015-a godina je pretvorila Blockchain u nešto što će svi morati da prihvate i sa čim će morati da žive. To više nije stvar izbora. Najnovije vesti o eventualnom otkrivanju identiteta kreatora Bitkoina samo čine stvari još realnijim.”

Još više izazova pred nama u 2016-oj

Prema izveštaju VISA-e, sledeće godine nas čekaju novi izazovi:

“Izazovi za Bitkoin i blockchain u godini pred nama biće dvojaki. Zagovornici ovih tehnologija će morati da se pozabave manjkom poverenja koje ljudi imaju u ove tehnologije. To je izazov koji prati Bitkoin od njegovog nastanka. Pored toga, tu je izazov da se te tehnologije iskoriste za rešavanje realnih problema, kao što je slanje novca na daljinu.”

Ove godine, finansijski sektor je imao rast obima transakcija od oko 9% i nekoliko novih igrača, kao što su Apple, Google i Samsung su ušli na tržište platnih usluga. Konkurencija u FinTech sektoru je značajno porasla ove godine i nema razloga da se taj trend ne nastavi i u godini koja dolazi.

Neki eksperti za kriptovalute smatraju da bi u 2016-oj i cena bitkoina mogla dostići rekordne vrednosti. Ipak, da bi se to desilo, Bitkoin tehnologija i zajednica moraju biti spremni da se uhvate u koštac sa izaovima koje je VISA pomenula.