Visa je saopštila da njihova plaćanja karticama imaju smetnje širom Britanije i Evrope, prenosi BBC danas, 1. juna.

Visa, koja obrađuje preko 150.000 miliona transakcija dnevno, oglasila se na Tviteru u vezi prekida usluge, napominjući da će nastaviti sa obaveštavanjem dok rešavaju situaciju:

Za razliku od toga, bitkoinova (BTC) decentralizovana mreža je funkcionalna 99,99% vremena od svog osnivanja 3. januara 2009. godine.

Prema Regulatoru platnih sistema, problem je izolovan isključivo za plaćanja Visa karticama.

Berkli i Banka Irske rekli su svojim klijentima da povuku novac uz pomoć bankomata.

Druge banke, uključujući NatWest i HSBC, oglasile su se na Tviteru povodom problema sa Visom, naglašavajući da Mastercard transakcije nisu pogođene:

We are aware that some customers are experiencing issues with Visa Card Payments. This is an industry wide issue which is being investigated as a matter of urgency and we apologise for any inconvenience. ATM and MasterCard transactions are not impacted.

— NatWest (@NatWest_Help) June 1, 2018

Prema BBC-u, lanac supermarketa Tesco je rekao da Visa problem utiče na kupce koji koriste beskontaktno plaćanje, ali ne i one koji koriste sisteme plaćanja pomoću čipova i pina. Sainsbury’s je takođe primetio da se suočava sa problemima kod plaćanja Visa karticom.

Međutim, rešenje za plaćanje karticama, Paymentsense, objavio je na Tviteru da je Visa "ispravila smetnje", a trenutni prekid je rezultat "zaostalih transakcija":

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić