Mnoge ljude plaši proces kupovine automobila. Sam izbor kola može biti zabavan, ali beskonačni razgovori, pritisci i ubeđivanja od strane prodavaca su ono što proces čini mučnim za mnoge. Visa radi na aplikaciji koja bi, uz pomoć blockchain tehnologije, zauvek promenila način na koji kupujemo vozila.

 

Kupovina automobila bi uskoro mogla biti jednostavna kao naručivanje pice

Prototip ove aplikacije je najavljen juče na Money 20/20 konferenciji u Las Vegasu i razvija se u saradnji sa DocuSign Labs. Zamislite da ulazite u prodajni salon, a već znate koji model želite, boju i još nekoliko bitnih karakteristika. Sa nekoliko klikova, možete uneti godišnju kilometražu i par drugih stvari i za 5 minuta ste uzeli auto na lizing. A to je tek početak.

Visa i Docusign su kreirali aplikaciju koja će Vam omogućiti da isto tako jednostavno i brzo kupite i osiguranje. Nema više slanja dokumenata faksom i čekanja da ih obrade u osiguravajućem društvu. Identitet automobila se upiše na bitkoin blockchain pomoću platforme za obradu digitalnih transakcija (DocuSign) i e-potpisa, integrisanih sa tehnologijom procesuiranja plaćanja (Visa).

Ron Hirson, produkt menadžer kompanije DocuSign je izjavio za USA Today:

"Slično kao što Visa ugrađuje svoju karticu u Apple sat (omogućujući Apple Pay funkciju na Vašem zglobu), tako sada ubacuje karticu i u Vaš automobil. Vozilo postaje pametni objekat koji nudi dvosmernu komunikaciju i koji donosi razne prednosti korisniku."

Kola mogu vršiti razne funkcije automatski, plaćati putarinu ili kupiti picu. Aplikacija je napravljena za svega nekoliko nedelja, a proizvođači automobila je mogu integrisati veoma brzo po potrebi. Aplikacija bi pratila informacije o popustima, mogla bi produžiti registraciju, platiti parking, naručiti delove za automobil ili zapleniti automobil.

"Ako razmislite o tome, neće nam biti potrebni ljudi koji zaplenjuju automobile u slučaju neplaćanja rate, auto bi mogao sam sebe da zapleni," našalio se Džim MekKarti, podpredsednik Visa-e zadužen za inovacije i strateška partnerstva. "Ulazimo u hrabro novo doba u kome su trgovina i plaćanje potpuno povezani i u kojem stvarnost napokon hvata korak sa mogućnostima koje internet već odavno nudi."

Lista opcija koje bi automobil mogao da ima je praktično neograničena. Mogla bi da se integriše i opcija servisiranja automobila u Vašem kraju, gde bi se servisi Vama javljali preko aplikacije sa ponudama za servisiranje.

"Radnik u servisu će znati sve o Vašem automobilu i šta mu je potrebno pre nego što i dovezete auto u servis," kaže Hirson. "Ili možda će se servisi u kraju utrkivati ko će da Vam ponudi nižu cenu zamene ulja, a kad budete izabrati gde ćete promeniti ulje nećete morati da vadite novčanik, automobil će to platiti sam."

Aplikacije kao što je ova pokazuju potencijal za integraciju elektronskih uređaja u "Internet of Things". Po nekim procenama, može se desiti da 2020. godine imamo oko 50 milijardi uređaja povezanih na internet, od zvona na vratima do kamera. Od tih 50 milijardi, 250 miliona bi mogli biti automobili.