Globalni platni gigant, Visa je investirala 40 miliona dolara u kripto projekat Anchorage startapa, prema izveštaju Fortune od 10. jula. 

Visa je, kako se izveštava, predvodila rundu finansiranja zajedno sa vodećom firmama preduzetnog kapitala (VC), Blockchain Capital, kako bi podržala kastodi uslugu za institucionalne klijente servisa Anchorage, koji je prethodno prikupio 17 miliona dolara u investiciji koju je vodila kompanija Andreessen Horowitz.

U novoj rundi finansiranja, i iznos doprinosa Visa-e i privatna procena Anchorage-a nisu objavljeni, navodi se u izveštaju. I Visa i Anchorage su osnivači Fejsbukovog projekta za kriptovalutu libra, koji je zvanično objavljen 18. juna.

Kao što su iz Fortune primetili, nedavna runda finansiranja je druga javno poznata investicija kompanije Visa u subjekte koje su povezani sa kriptom. Platni gigant je učestvovao u krugu finansiranja od 30 miliona dolara za blokčein startap Chain back u 2015. zajedno sa Nasdaq-om i Citi grupom. Krajem 2018. godine, Chain je preuzela firma Lightyear koja je fokusirana na stelar.

Najnovije finansiranje će se koristiti u Anchorage misiji da obezbedi alternativu za institucionalne kastodi usluge bazirane na “cold storage-u” kako bi se osigurala sigurnost imovine klijenata. Umesto toga, kompanija implementira sistem višestrukih odobrenja i ručnih pregleda, kao i biometrijski baziran softver kako bi obezbedili sigurno čuvanje kripta, navodi se u izveštaju.

Krajem maja, Anchorage je uveo svoje rešenje o osiguranju sredstava, suprotno od većine kastodiana koji koriste kombinaciju “cold i hot storage-a”. Ukazujući na to da nije podjednako pokriveno osiguranje kastodi sredstava, kompanija je objavila da je obezbedila polisu osiguranja protiv kriminalnih radnji, koja pokriva obe vrste čuvanja digitalnih sredstava pod jednom polisom.

Sredinom juna, Visa je pokrenula “Visa B2B Connect”, prekograničnu platnu mrežu izvedenu iz nekih aspekata blokčein tehnologije.