Izvršni direktor kompanije Visa je rekao da “niko” ne prihvata benefite digitalnih valuta više od međunarodne platne platforme.

U intervjuu za Huffington Post Džek Forstel, šef globalne prodaje i rešenja, je rekao da su mobilni proizvodi kompanije Visa za zemlje trećeg sveta, posebno mVisa, širom otvorile vrata za građane bez bankovnih računa.

“Ovakva vrsta digitalnog rešenja je pomogla ljudima koji nisu bili u mogućnosti da otvore bankovni račun, što je zauzvrat stvorilo preduzetničke mogućnosti i smanjilo birokratske prepreke prilikom uplata i isplata novca”, dodaje Forstel.

Ulazak u Blokčein

Na pitanje o Visa-inom pristupu bezgotovinskom društvu, Forstel je rekao da je “potražnja kupaca” bila osnova za njihov plan.

“Mi stvaramo podsticaje za trgovce da ostanu konkurentno povezani sa svojim potrošačima i rastu zajedno sa njima. Kao najveća svetska tehnološka kompanija za plaćanja, niko više ne prihvata prednosti digitalnih valuta od nas.”

Iako se Visa tradicionalno smatra glavnim konkurentom inkluzivne ekonomije zasnovane na bitkoinu, gigant ubrzava svoj “ulazak” u blokčein ove godine.

Prošlog meseca su počeli da se pojavljuju oglasi za posao, posebno usmereni na blokčein inženjere sa iskustvom u takozvanoj tehnologiji distribuiranog registra iliti blokčeina koji se pokreće pod centralizovanom kontrolom.

U trci koja je služila milijardama ljudi koji su isključeni iz tradicionalnog bankarskog sistema, blokčein startapi koristeći kriptovalute, prvenstveno bitkoin, su radili na stvaranju tržišta nekoliko godina.

BitPesa, koja posluje u prenosu novčanih usluga u Keniji i na međunarodnom nivou, ranije ovog meseca je došla na prvo mesto najuspešnijih blokčein startapa na CEX.io.