Visa i kompanija za obradu plaćanja Worldpay izdali su zajedničko saopštenje na blogu Coinbase-a, 17. februara, preuzimajući odgovornost za višestruke naplate korisnicima Coinbase-a za istu transakciju.

Pre nego što je priznala grešku u saopštenju koje je objavila menjačnica Coinbase, Visa je na početku prebacila krivicu na Coinbase, rekavši Financial Times-u 16. februara da "nije napravila bilo kakve sistemske promene koje bi rezultirale greškom dupliranih transakcija koje su vlasnici prijavili”.

Međutim, najnovija izjava Visa i Worldpay-a na blogu Coinbase-a razjašnjava:

"Tokom poslednja dva dana neki korisnici koji su koristili kreditnu ili debitnu karticu na Coinbase-u možda su videli duplirane transakcije objavljene na svojim korisničkim računima. Ovo nije izazvao Coinbase."

Coinbase je naveo grešku pokrenutu pri promeni koda za kupovinu (MCC), za kupovinu kriptovaluta ranije ovog meseca, što je značilo da će plaćanje kriptovaluta karticama biti obrađeno kao "gotovinski avansi". Coinbase je 15. februara izvestio da su dodatni troškovi rezultat Visa transakcija i ponovnog naplaćivanja zbog promene MCC koda.

Visa i Worldpay izjavljuju da će sve poništene transakcije (reversal transactions) biti izdate i da će se to reflektovat na računima korisnika u narednih nekoliko dana. Potvrđuju u sledećoj izjavi:

"Ako budete i dalje imali probleme sa vašim kreditom ili debitnom karticom posle ovog perioda povraćaja transakcija (reversal transaction), uključujući pitanja vezana za naknade ili naknade za kartice, mi vas pozivamo da kontaktirate vašu banku koja izdaje karticu. Duboko žalimo zbog svih neugodnosti koje su to mogle prouzrokovati kupcima."

Brajan Armstrong, izvršni direktor i suosnivač Coinbase-a, tvitovao je kako je "bio zadovoljan što je u rekordnom roku načinjen zapisnik o ovome", dodajući zajedničku izjavu Visa i Worldpay:

Pitanja vezano za kreditne i debitne kartice na Coinbase-u dolaze nakon što su mnoge velike banke širom sveta zabranile kreditne kartice za kupovinu kriptovaluta, a u nekim slučajevima kupovinu i debitnim karticama, ranije ovog meseca.


 

Pripremio: Nikola Mosurović