Suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin izjavio je da je visoka cena itirijuma bitna za bezbednost mreže, kao i za celokupni razvoj ekosistema. Buterin je ovo izjavio tokom intervjua za emisiju Laure Šin “Unchained”, koji se održava na Fakultetu za novinarstvo u Kolambiji i prenosio se uživo 20. marta.

Kao odgovor na pitanje Laure da li dizajneri protokola i rukovodioci projekta treba da se fokusiraju na pitanje cene kriptovaluta, Buterin se pozvao na “raniju retoriku” itirijum projekta, koja je eksplicitno umanjila važnost vrednosti imovine:

“Delimično, to je bilo ukazivanje od naše strane da nismo poput ostalih kripto projekta koji previše pričaju o visokim cenama. Ali to je bilo i smanjivanje pravnog rizika u osnovi pokušaja da se projekat učini udaljenijim od nečega što bi bilo pokriveno finansijskim propisima.”

U današnjem kontekstu, on nastavlja, regulatori su dosta pričljivi oko kripto prostora i blokčein projekata, tako da “čak i ako ljudi tvrde da je cena nebitna, oni [regulatori] će videti kroz to”. Kada je u pitanju pogled Buterina, on je napravio dva slučaja za jaku vrednost imovine, tvdeći:

“Mogu da vam kažem koje stvari su očito bitne oko toga zašto je visoka cena bolja u odnosu na nisku. Jedna od njih je očito sigurnost, ukoliko je cena nula, onda mreža ne može da bude bezbedna. To važi u PoW kao i u PoS sistemu.”

Njegov drugi argument je zasnovan na činjenici da kreatori i učesnici u projektima unutar kripto ekosistema obično imaju ulog u tokenu, i stoga su oni bolje finansirani da razvijaju svoj projekat ukoliko je vrednost imovine visoka.

Nakon komentara Buterina, publika je pitana da uživo odgovori na pitanje: “Da li se developeri itirijuma dovoljno fokusiraju na cenu itirijuma?” 38% njih je odgovorilo sa “nije me briga”, 23% sa “ne znaju”, 21% njih sa “da”, a 19% “ne”.

Bez obzira na ovu navodnu apatiju kod većine prisutnih, Buterin je odgovorio na pitanje uloge razvojnih inženjera navodeći da imaju odgovornost da se uzdrže od “glupih stvari koji bi dovele do nule”, kao što je na primer izbacivanje novonastalih novčića na tržište.

U nedavnom govoru tokom Token 2049 u Hongkongu, Buterin je tvrdio da se primena blokčeina izvan finansijske sfere suočava sa sa većim poteškoćama, ističući da su finansije “realistično prva primena blokčeina koja će dostići široko usvajanje.”


Pripremio: Marko Mihajlović