Suosnivač itirijuma (ETH) Vitalik Buterin izjavio je da će budući blokčein sa sharding-om zasnovan na Proof-of-Stake (PoS) biti "hiljadu puta efikasniji" u tviter postu objavljenom 10. decembra.

U seriji tvitova, Buterin se obratio nefinansijskim primenama blokčein tehnologije. On je izjavio da, budući da se povećava skalabilnost (koja spušta cenu naknada) i da se korisničko iskustvo (UX) poboljšava, nefinansijske primene "dolaze u prvi plan".

On je dalje napomenuo da se blokčein ne bavi samo "smanjenjem troškova procesovanja", nego se umesto toga bave povećavanjem troškova procesovanja dok smanjuju "društvene troškovi". Buterin je izjavio da su računari postali jedan bilion puta jeftiniji po jedinici procesovanja u posljednjih 70 godina, dok je radna snaga postala od dva do deset puta skuplja.

Buterin je dodao da "stvaranje visokih tehničkih troškova radi postizanja smanjenja društvenih troškova, može nekad da predstavlja veoma dobru pogodbu". Zatim je nastavio o budućoj skalabilnosti:

“Blokčein budućnosti sa proof-of-stake i sharding biće hiljadu puta efikasniji i tako će žrtvovanje efikasnosti radi stavljanja stvari na lanac postati sve prihvatljivije."

—  Vitalik Non-giveer of Ether (@VitalikButerin) 10. decembar 2018

Na putu ka implementaciji PoS-a, itirijum programeri usvajaju Casper - hibrid PoS i Proof-of-Work (PoW) koji Buterin naziva "prijateljskim duhom" po istoimenoj emisiji.

Kao što je Cointelegraph ranije izvestio, očekuje se da će Casper rešiti problem prekomerne potrošnje energije i "probleme sa jednakim pristupom hardveru za rudarenje, centralizaciji pula za rudarenje i ASIC tržišta koje je u nastajanju." Zajedno sa sharding, PoS je namenjen kao itirijumovo rešenje za skaliranje na lancu.

Zabrinutost oko ekološke opasnosti rudarenja bitkoina (BTC) i drugih kriptovaluta bazirane na PoW postepeno je porasla sa porastom popularnosti. U oktobru prošle godine, energetska potrošnja bitkoin rudarenja procenjuje se na 288 megavata. Za razliku od toga, POS je navodno mnogo efikasniji po pitanju energetske potrošnje, što ga čini potencijalnim rešenjem za energetske probleme kripto rudarenja.

 

Pripremio: Nikola Tasić