Suosnivač Itirijuma, Vitalik Buterin, navodi da je Itirijum blokčein gotovo pun. U intervjuu za The Star (objavljenom 19. avgusta) on je rekao da je prepreka sa kojom se suočavaju velike organizacije koje su zainteresovane za Itirijum blokčein i dalje skalabilnost blokčeina.

Buterinovi oštri komentari objavljeni su kao deo diskusije o onome što on smatra najvećim preprekama za široko prihvatanje kriptovaluta. Priznao je:

“Skalabilnost je veliko usko grlo jer je Itirijum blokčein skoro pun. Ako ste veća organizacija, računica je da ako se pridružimo, neće biti samo puniji, već ćemo se nadmetati sa svima za prostor za transakcije. To je već skupo, a biće čak i pet puta skuplje zbog nas. Postoji pritisak koji sprečava ljude da se pridruže.”

Što se tiče poboljšanja situacije, Buterin je rekao da mreže moraju da evoluiraju dalje od ideje da je svaki računar dužan da verifikuje svaku transakciju po modelu pri čemu računar u proseku verifikuje samo mali deo transakcije na blokčeinu.

Poboljšana skalabilnost koju bi ovo osiguralo bi snizila troškove za preko 100, rekao je. I dok je bezbednost u određenoj meri žrtvovana takvim potezom, kompromis bi bio prilično skroman, prema njegovim rečima.

Pored poboljšanja skalabilnosti i drugih tehničkih unapređenja, Buterin je primetio da ostaje izazov u smislu pretvaranja blokčein tehnologije u nešto što će ljudi zaista koristiti.

Rival bitkoina ili…?

U nedavnim komentarima, Buterin je tvrdio da je budućnost kriptovalute pluralistička i otkrio je svoju otvorenost hibridnim rešenjima koja uključuju i iter (ETH) i bitkoin (BTC).

Suosnivač je pojasnio svoj stav kao odgovor na predlog za implementaciju bitkoin Lightning Network-a kao interfejsa za Itirijum ugovore kako bi se omogućilo trenutno plaćanje u bitkoinu, istovremeno aktivirajući niz događaja na Itirijumu ili bilo kom drugom lancu.

U julu je Buterin predložio korišćenje Bitkoin Keš (BCH) blokčeina kao privremeno rešenje skalabilnosti za Itirijum mrežu.