Vitalik Buterin, suosnivač kompanije Ethereum, predstavio je budući plan platforme zasnovane na tehologiji blokčeina na konferenciji u Tajpeju, koja se bavi nekim od najvećih problema u Ethereumu i predlaže kako se može oblikovati budućnost. Nakon što je već obezbedio znatnu količinu informacija, nova ažuriranja od Buterina daju detaljnije pojedinosti.

Izjava Buterina počela je sa komentarima o mnogim novinama  Ethereum-a koje su se pojavile na tržištu u poslednjih nekoliko meseci. Prema mladom kompjuterskom naučniku:

“Ubica itirijuma je itirijum, Itirijum Kina je Itirijum, Itirijum Tajvann je Itirijum...2.0.”

Najveća prepreke u budućnosti

Buterin je nastavio opisujući četiri područja u kojima vidi potrebu za poboljšanjima na trenutnoj Itirijum platformi.To su privatnost, sigurnost koncenzusa, sigurnost pametnih ugovora i skalabilnost.

Za svaku od prvih tri suosnivač kompanije Ethereum vidi rešenje koje se aktivno razvija. U oblasti privatnosti, Byzantium hard-fork je stvorio sposobnost za zk-SNARKs, rešenje koje Vitalik smatra održivim uz nastavak implementacije. Za sigurnost koncenzusa, nedavni događaj nazvan “Casper” bi trebao doneti rešenja, a za sigurnost pametnih ugovora, Viper i formalna verifikacija mogu izazvati stvarna rešenja.

Međutim, problem skaliranja je jako bitan. Vitalik je objasnio da su decentralizacija, skalabilnost i sigurnost složen trio koji može predstavljati velike izazove u budućnosti. Iako je relativno lako imati bilo koji od troje, stvarajući sistem u kojem su sva tri funkcionalna, pokazalo se teško.

Skalabilnost na Ethereum-u, prema Buterinu, mora biti hiljade transakcija u sekundi, da su na lancu i bez ikakvih supernodova. Drugim rečima, moraju se rešiti sva tri pitanja. Rešenje, prema Vitaliku, pronađeno je u “razbijanje na komade” ili dozvoljavanju bočnih lanaca, promene protokola mogu se nadograditi dok glavni lanac ostane netaknut.

Promene sa Proof of Work na Proof of Stake biće uslov, a Buterin je nagovestio da je vremenski rok verovatno od tri do pet godina, iako vidi da se značajne promene već dešavaju, pošto ove nadogradnje počinju da se oblikuju.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić