Vitalik Buterin, suosnivač Ethereum-a, rekao je da nema nameru da podržava Ethereum Classic, čak i ako tržišna vrednost ETC-a prevaziđe ETH.

Vitalik je prvog avgusta objavio da je odlučio da se posveti razvoju Ethereum-a. Poznate kompanije poput Coinbase-a i neki developeri su od tada podržali Vitalika i Ethereum, odbijajući da integrišu ETC opcije i servise za trgovinu.

Međutim, pošto rudari, developeri i menjačnice sve više naginju ka ETC-u, članovi Ethereum zajednice su počeli da razmišljaju o mogućnosti da Ethereum Fondacija pređe na ETC.

Vitalikov odgovor je bio kratak i jasan:

“Neću podržati ETC. 100% sam posvećen ETH-u.“

Njegova izjava se proširila društvenim mrežama, a mnogi članovi bitkoin zajednice su oštro kritikovali njegove principe, navodeći sigurnosne propuste u Bitfinex-u kao argument.

Slučaj Bitfinex, zbog kog je cena bitkoina pala za oko 20%, kao posledicu je imao dvostruko veću štetu nego DAO incident. Ipak, predlog hard fork-a za bitkoin mrežu kojim bi se povratila izgubljena sredstva nije ni uzet u razmatranje, jer se suprotstavlja opštim principima kriptovaluta.

Izbor tržišta

Sve veći broj programera i preduzetnika savetuje Ethereum Fondaciju da podrži chain koji tržište izabere, jer veliki mining pool-ovi i developeri podržavaju ETC.

Beri Silbert, osnivač i CEO Digital Currency Group, veruje da Ethereum developeri moraju pratiti želje tržišta ukoliko žele dugoročan uspeh Ethereum-a.

 

“Tužno je videti da se Ethereum zajednica developera rasplinjuje. ETH ili ETC, svi treba da prate chain koji tržište odabere.“