Rusko ministarstvo komunikacija je objavilo da im je cilj da “legalizuju” Blokčein tehnologiju do 2019. godine.

Lokalna novinska agencija Tass navodi dokument koji se odnosi na ruski projekat Digitalne ekonomije Ruske Federacije, koji predviđa vremenski okvir za stvaranje i donošenje “regulatornih akata” koji će odrediti okvir za Blokčein.

Ažuriranje sledi nakon zahteva premijera Dmitrija Medvedeva, koji je u martu naložio Minkomsvjazu (Ministarstvo komunikacija) i Ministarstvu za ekonomski rast da “prouče način na koji bi Blokčein mogao da se primeni u okvirima našeg državnog ustrojstva.”

Stvav Rusije o Blokčeinu se učvrstio u pogledu retorike ove godine. Gotovo u isto vreme stiže potvrda centralne banke da neće tražiti zabranu kriptovaluta kao što je bitkoin, što je došlo kao melem na ranu mnogim korisnicima koji su godinama živeli u neizvesnosti.

Čvrsti i jasni zakoni koji regulišu kriptovalute će biti izglasani 2018., gde je uslišena želja vlasti da se transakcije prate.

Herman Gref, direktor Sberbanke, je još u januaru najavio da predviđa punu komercijalnu upotrebu Blokčeina u Rusiji do 2019. Drugi izvor očekuje implementaciju još ranije, do kraja 2017. godine.