Kancelarija nacionalnog koordinatora za zdravstveno informacione tehnologije (ONC) nedavno je objavila istraživački rad o primenljivosti Blokčein tehnologije u obezbeđivanju i snimanju komponenti medicinskog kartona.

Kompanije u okviru zdravstvene industrije često rade sa više baza podataka i usluga kako bi obezbedili čuvanje svojih zaštićenih zdravstvenih informacija (PHI), koji se odnosi na bilo koju medicinsku dokumentaciju koja se može koristiti za identifikaciju pojedinaca. Osetljivi lični podaci i zdravstveni kartoni pacijenata se smatraju zaštićenim i zakonski su regulisani.

Brojni napadi

Svake godine veliki broj zdravstvenih kompanija eksploatišu hakeri. Ogromne baze podataka o ukradenim podacima pacijenata i zdravstvenog sistema se prodaju na ‘dark vebu’ nakon što se ukradu.

Sa porastom sofisticiranih napadima hakera kao što su: ransomver (vrsta zlonamernog softvera dizajniranog da blokira pristup kompjuterskom sistemu dok se ne uplati tražena suma novca), fišing napadi (pokušaji da se dobiju osetljive informacije kao što su korisnička imena, lozinke i podaci kreditnih kartica, često iz zlonamenih razloga, maskiran kao pouzdan entitet u elektronskoj komunikaciji) i drugi bezbednosni propusti, zdravstveni rukovodioci se fokusiraju na nove tehnologije, kao što je Blokčein koji obezbeđuje informacije klijenata.

Trenutno, ONC aktivno razmatra 15 predloga podnetih na konkursu pod pokroviteljstvom američke vlade. Neki od predloga uključuju P2P mreže za analizu zdravstvenih podataka sa povećanim nivoom privatnosti, poboljšanom interoperabilnošću za razmenu informacija, praćenje pacijenata i validacija i uverenje identiteta, poboljšanje obrade zdravstvernih podataka i decentralizovan sistem upravljanja za elektronske zdravstvene evidencije.

Prema izveštaju, autori predloga (njih 15) koji su izabrani od strane ONC-a su dobili subvenciju u rasponu od 1.500-5.000 dolara.

Vindel Vošington, nacionalni IT koordinator za zdravlje, je u svom saopštenju izjavio:

“Mi smo oduševljeni neverovatnom količinom interesovanja za ovaj izazov. Iako su mnogi upoznati da se Blokčein tehnologija koristi za potrebe kripto-valuta, argumenti pokazuju uzbudljiv potencijal za nove i inovativne upotrebe u zdravstvu.”

Sigurnost deljenja zdravstvenih podataka

ONC planira da proceni neke od projekata u užem izboru i pažljivo prati njihov napredak. Korišćenjem Blokčeina koji je nepromenljiv, ONC se nada da će stvoriti baznu platformu u kojoj kompanije mogu bezbedno da skladište podatke pacijenata i pristup novim informacijama u realnom vremenu, uz povećanu transparentnost.

Što je još važnije, Blokčein tehnologija može da obradi transakcije uz lokalnu proviziju posrednicima i serviserima usluga zdravstvenih kompanija.

U istraživačkom radu pod nazivom “Blokčein za zdravstvene podatke i potencijal korišćenja u okviru zdravstvenog IT-ja i istraživanja vezana za zdravstvo” čiji je autor Lor Lin, ONC navodi:

“Blokčein tehnologija ima potencijal da reši izazove interoperabilnosti koji su trenutno prisutni u zdravstvenim IT sistemima i da bude tehnički standard koji omogućava pojedincima, provajderima zdravstvenih usluga, entitetima zdravstvene zaštite i medicinskim istraživanjima da bezbedno dele elektronske zdravstvene podatke.”

U bliskoj budućnosti, ONC planira da uvede infrastrukturu zasnovanu na Blokčeinu koju će zdravstvene kompanije u SAD da iskoriste za stvaranje svog jedinstvenog privatnog sistema.