Vlasti Australije pažljivo prate banke kako bi blokirale monopolizaciju blokčein tržišta

Australijske banke žele da ostvare monopol nad određenim tržištima. Vlasti pažljivo prate te banke kako bi osigurale slobodnu konkurenciju.

Početkom 2016. godine, australijske banke i finansijske institucije ugasile su bankovne račune povezane sa bitkoin aktivnostima, bez prethodne najave ili objašnjenja.  Prema bankama, to je deo inicijative da se zadobije kontrola i uspostavi blokčein tržište u Australiji.

Opšte je poznato da hajp za blokčein tehnologijom predvode najveće svetske banke i finansijske institucije, zbog želje da ostanu konkurentne na tržištu.

Prema tome, banke vide bitkoin startape i preduzetnike kao konkurenciju pa stoga im ukidaju usluge.

Monopol i napori vlasti

Vlada Australije i ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) pažljivo prate velike australijske banke, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac, National Australia Bank i Australia and New Zealand Banking Group, kako bi obezvedili da ne zadobiju potpuni monopol nad blokčein tržištem.

Predsednik ACCC-a, Rod Sims je izjavio da “Velika Četvorka” (četiri najveće banke u Australiji) nije uspostavila saradnju ili poslovni dogovor sa blokčein startapima. Međutim, ukoliko banke započnu blokčein projekte, ACCC će se umešati.

Sims je napisao:

“Mislim da mi, kao organizacija, moramo da pažljivo pratimo te stvari. Da li te stvari imaju potencijal da promene svet? Možda su sada male. Šta mogu doneti u budućnosti?”

Sims je dalje naveo da će banke morati da “traže dozvolu” od ACCC pre dogovora o saradnji sa blokčein startapima.

Međutim, teško je proceniti kakve će efekte imati regulative ACCC-a na blokčein oblast. Trenutno, mnogi blokčein startapi, pogotovo oni koji se bave međunarodnim plaćanjima, podržani su od strane banaka i finansijskih institucija.

Ukoliko se ACCC umeša i postavi barijeru između banaka i startapa, to može obeshrabrujuće delovati na banke da sarađuju sa lokalnim startapima, a samim tim i usporiti inovacije u finteh oblasti.