Australijske banke žele da ostvare monopol nad određenim tržištima. Vlasti pažljivo prate te banke kako bi osigurale slobodnu konkurenciju.

Početkom 2016. godine, australijske banke i finansijske institucije ugasile su bankovne račune povezane sa bitkoin aktivnostima, bez prethodne najave ili objašnjenja.  Prema bankama, to je deo inicijative da se zadobije kontrola i uspostavi blokčein tržište u Australiji.

Opšte je poznato da hajp za blokčein tehnologijom predvode najveće svetske banke i finansijske institucije, zbog želje da ostanu konkurentne na tržištu.

Prema tome, banke vide bitkoin startape i preduzetnike kao konkurenciju pa stoga im ukidaju usluge.

Monopol i napori vlasti

Vlada Australije i ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) pažljivo prate velike australijske banke, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac, National Australia Bank i Australia and New Zealand Banking Group, kako bi obezvedili da ne zadobiju potpuni monopol nad blokčein tržištem.

Predsednik ACCC-a, Rod Sims je izjavio da “Velika Četvorka” (četiri najveće banke u Australiji) nije uspostavila saradnju ili poslovni dogovor sa blokčein startapima. Međutim, ukoliko banke započnu blokčein projekte, ACCC će se umešati.

Sims je napisao:

“Mislim da mi, kao organizacija, moramo da pažljivo pratimo te stvari. Da li te stvari imaju potencijal da promene svet? Možda su sada male. Šta mogu doneti u budućnosti?”

Sims je dalje naveo da će banke morati da “traže dozvolu” od ACCC pre dogovora o saradnji sa blokčein startapima.

Međutim, teško je proceniti kakve će efekte imati regulative ACCC-a na blokčein oblast. Trenutno, mnogi blokčein startapi, pogotovo oni koji se bave međunarodnim plaćanjima, podržani su od strane banaka i finansijskih institucija.

Ukoliko se ACCC umeša i postavi barijeru između banaka i startapa, to može obeshrabrujuće delovati na banke da sarađuju sa lokalnim startapima, a samim tim i usporiti inovacije u finteh oblasti.