Folksvagen se pridružuje blokčein šemi kako bi se osiguralo da se kobalt koji se koristi u litijum-jonskim baterijama za električna vozila redovno snabdeva. Proizvođač automobila najavio je svoje učešće u saopštenju za medije 18. aprila.

Kompanija sa sedištem u Nemačkoj se nada da će tehnologija, izgrađena na IBM blokčein platformi, "povećati efikasnost, održivost i transparentnost u globalnim lancima snabdevanja mineralima".

Od pametnih telefona do automobile, kobalt je postao ključna komponenta za potrošačke proizvode, ali prema IBM blogu, dve trećine globalne proizvodnje dolazi iz Demokratske Republike Kongo, gde se procenjuje da se dva miliona rudara suočavaju sa dubokim izazovima, uključujući poštovanje osnovnih ljudskih prava. U 2017. godini, Rojters je izvestio da neki rudnici kobalta koriste dečiji rad i da ih kontrolišu pobunjeničke jedinice.

Nova platforma, koju pokreće Hyperledger Fabric Linux fondacije, ima za cilj da osigura da velike kompanije mogu „da pratite i beleže protok minerala kroz lanac snabdevanja u skoro realnom vremenu“. Opisujući kako će trajni i sigurni zapisi pomoći Folksvagenu u ispunjavanju zahteva za nabavku, u saopštenju kompanije se dodaje:

"Tradicionalno, rudari, topionice i brendovi potrošača morali su da se oslanjaju na revizije trećih lica i naporan ručni proces kako bi uspostavili usklađenost sa opšteprihvaćenim industrijskim standardima."

LG Chem i Ford Motor Company su među ostalim multinacionalnim korporacijama koje su se do sada pridružile platformi. Nadamo se da će grupa da se proširi kako bi u budućnosti uključila kompanije iz sektora vazduhoplovstva, elektronskih uređaja i rudarstva.

Blokčein rešenje, izgrađeno u partnerstvu s MineHub Technologies, prvi put je objavljeno u januaru. Kako je Cointelegraph izvestio u to vreme, registrovani proizvođači takođe imaju koristi od njihovog sudelovanja, budući da osnivači platforme veruju da će to da pomogne u poboljšanju logistike uz smanjenje troškova.


 

Pripremio: Nikola Mosurović