Volmart, 214 milijardi dolara vredan maloprodajni gigant, je počeo da koristi Blokčein tehnologiju da bi identifikovao i uklonio opozvanu hranu iz svoje liste proizvoda.

IBM i Volmart sarađuju još od oktobra kada je Bridžit van Kralingen, viši potpredsednik u IBM-u, navela:

“Hrana se tiče svakog od nas, svuda, tako da eksperimentišemo u Kini sa Volmartom i Sindžuaom s obzirom na veličinu i obim potrošnje hrane u ovoj zemlji.”

Volmartova infrastruktura

Trenutno, Volmart zavisi od IT infrastrukture kojoj je potrebno nekoliko dana da pretraži svoju bazu podataka i otkrije poreklo proizvoda.

Kada korisnik podnese zvaničnu tužbu u vezi sa određenim proizvodom ili se razboli od hrane iz Volmarta, Volmart IT sektor se upozorava. Nakon podnošenja žalbe, razne baze podataka i serveri vrše razne analize da bi utvrdili: poreklo, prodavca, vreme isporuke i druge ključne detalje koji mogu biti od značaja za situaciju.

Sa sistemom zasnovanim na Blokčeinu, rukovodioci u Volmartu navode da će i potrošači i korporacije moći da pristupe Volmartovom registru u realnom vremenu i da će moći da provere i identifikuju sve informacije o bilo kom proizvodu. S obzirom da je Blokčein tehnologija decentralizovana, ona štiti Volmartovu mrežu od hakerskih napada i bavi se upisom podataka.

Frenk Janis, potpredsednik za bezbednost hrane u Volmartu iz Bentonvila u Arkanzasu, navodi:

“Sa Blokčeinom možemo strategijski da uklanjamo proizvode, a da nam potrošači i kompanije veruju. Verujemo da je pojačanu mogućnost prećenja dobra i za druge aspekte u prehrambenom sistemu. Nadamo se da ćete biti u mogućnosti da prikupite i druge važne informacije koje bi mogle da nam daju pregled tokova hrane, pa čak i da budu efikasnije u tome.”

Partnerstvo sa IBM-om

Dok Volmart još uvek nije u potpunosti otkrio tehnički aspekt svoje Blokčein mreže, Janis je izjavio da Volmart koristi IBM-ov na Blokčeinu zasnovan sistem i mrežu, kao i da planira da razvije sopstvenu jedinstvenu platformu. Od kraja 2016. godine IBM je počeo da nudi Blokčein usluge korporacijama.

Blumbreg navodi da ukoliko Volmart odluči da usvoji IBM-ovu Blokčein mrežu i rasporedi je - komercijalno u velikim razmerama, to će najverovatnije postati primer najveće primene Blokčeina do sada.

Može se koristiti za praćenje pošiljki, porekla i statusa svih prehrambenih proizvoda, izvezenih ili uvezenih od strane Volmarta.