Kompanija Volvo je najavila 6. novembra da će koristiti kobalt, koji se prati na blokčeinu, za baterije automobila nakon otkrivanja potpuno električnog modela XC40 Recharge prošlog meseca.

„Transparentna i pouzdana mreža za deljenja podataka“

Volvo je postigao sporazum sa svoja dva dobavljača baterija, naime sa kompanijom CATL sa sedištem u Kini i LG Chem sa sedištem u Južnoj Koreji.

Iz Volvoa objašnjavaju:

„Blokčein tehnologija, koja uspostavlja transparentnu i pouzdanu zajedničku mrežu podataka, značajno povećava transparentnost lanca snabdevanja sirovinama, jer se informacije o poreklu materijala ne mogu menjati neprimetno.“

Kao deo dogovora, dva dobavljača pokriće potrebe kompanije Volvo za proizvodnjom novih modela Volvo i Polestar tokom naredne decenije i pratiti potrebne sirovine korišćenjem blokčein tehnologije.

Dokazivanje porekla materijala

S inicijativom, Volvo pokušava dokazati da se materijali koji se koriste u baterijama njegovih električnih vozila izvlače bez iskorišćavanja dečijeg rada i dolaze iz zona bez sukoba. Šef nabavke kompanije Volvo Cars Martina Bučhauser je objasnila:

„Pomoću blokčein tehnologije možemo napraviti sledeći korak ka obezbeđivanju pune sledljivosti lanca snabdevanja i minimizovanju svih povezanih rizika, u uskoj saradnji sa našim dobavljačima.“

Dati sistem je već testiran od strane blokčein firme Circulor i softverskog giganta Oracle u CATL-ovom lancu snabdevanja u avgustu. S druge strane, LG Chem-ov lanac snabdevanja prati Responsible Sourcing Blockchain Network, zajedno sa blokčein firmom R3 i tehnološkim gigantom IBM.

Podaci pohranjeni na lancu uključuju poreklo, veličinu, težinu i informacije o tome da li su uključene organizacije poštovale smernice koje je napisala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj.

Kako je juče objavio Cointelegraph, kompanija Coke One North America - tehnološka firma koja upravlja IT operacijama za punionice Koka Kole - koristi blokčein rešenje koje je razvila nemačka softverska kompanija SAP za upravljanje lancem snabdevanja.

Otkrijte najnovije trendove u sektoru, povežite se sa stručnjacima za kriptovalute i upoznajte ekipe Cointelegraph-a iz SAD-a, Južne Koreje, Brazila i Japana - i sve to na BlockShow-u 14. i 15. novembra.