Cena bitkoina je u poslednje vreme ima impresivnu uzlaznu putanju. Nije bilo davno, pre oko tri nedelje, kada se bitkoin kupovao za manje od 620 dolara, oscilacije su bile minimalne, ali jedini stalni faktor u bitkoin zajednici je promenljivost. Glavna ekonomska pitanja u Kini su primorala špekulante da se prebace na bitkoin što je početkom novembra dovelo do još jednog skoka potražnje.

Bitkoin cena je skočila sa 700 dolara na preko 735 dolara, prema Bitcoin Average-u, tokom 36 sati. Da li je pokretanje SegWit-a glavni uzrok?

Kada će vodeći mediji da se fokusiraju na pozitivne vesti u vezi Bitkoina?

Lako je naći vesti o Bitkoinu u vodećim medijima kada se priča o hakerskim napadima i kolapsu menjačnica. Vesti se ne šire tako brzo kada cena Bitkoina skoči 15% za tri nedelje.

Razloga za ovaj najnoviji skok ima više. The Dow Jones Industrial Average (berzanski indeks) je pao preko 100 poena u utorak, tako da je dodatni novac mogao da se prebaci u najnovije ‘sigurno utočište’ ekonomskog tržišta. Novo izdanje Segregated Witness-a, odnosno SegWit-a, može biti faktor pošto čvorišta (nodes) počinju da usvajaju najnoviji dodatak Bitkoin ekosistema. Nova tehnologija može biti podsticaj na bitkoin tržištu.

Čarls Heiter, direktor CryptoCompare.com navodi:

“Izdavanje Segregated Witness-a je dugo očekivan korak ka skaliranju bitkoina. Iako to nije sto posto sigurno, postoji velika šansa da će ovo dovesti do kraja raspravama o skaliranju. Cena Bitkoina je bila predmet brojnih katalizatora tokom proteklih mesec ili dva, uglavnom vođen od strane Kine i njenih menjačnica na kojima je moguće trgovati bez provizije.”

Ekonomske nevolje Kine i transfer novca su uvek glavni razlozi značajnije promene cene bitkoina s obzirom na činjenicu da Kina obrađuje preko 90% svih svetskih bitkoin transakcija. Više od pola svih Bitkoina razmenjeno je u poslednja 24 sata, navodi Bitcointy. BTCC u Kini je razmenio više od 3 miliona sam, a OKCoin i Houbi malo manje.

Kako stvari idu, cena bitkoina bi mogla da premaši 1.000 dolara do kraja godine. Aktivacija SegWita deluje kao dobro rešenje, naročito može da pomogne širenju slobodnog tržišta.