Guverner Tenesija je 22. marta potpisao zakon kojim se priznaje zakonsko ovlašćenje za korišćenje blokčein tehnologije i pametnih ugovora za elektronske transakcije, navodi se na veb sajtu Legislan.

U rezime zakona se navodi da "prepoznaje pravno ovlašćenje blokčein tehnologije i pametnih ugovora u obavljanju elektronskih transakcija." Predlog zakona takođe donosi odredbu kojom se "štite prava vlasnika određenih informacija osiguranih blokčein tehnologijom".

Zakon Senata 1662 potpisao je guverner Bil Haslam malo posle tri meseca od njegovog uvođenja 18. januara ove godine, a Senat i Dom su ga usvojili bez suprotstavljenih glasova. Predlog zakona sponzorisali su republikanski senatori Stiven Dikerson i Ričard Brigs, pa i demokratski senatori Li Haris i Džef Jarbro.

Blokčein tehnologija je definisana u zakonu kao "svaki distribuirani protokol registra i prateće infrastrukture, uključujući blokčein, koji koristi distribuiranu, decentralizovanu, deljenu i repliciranu tehnologiju registra, bilo da je to javno ili privatno, dozvoljeno ili bez dozvole, a koje može uključivati i upotrebu elektronskih valuta ili elektronskih tokena kao medija elektronske razmene."

Pametan ugovor je definisan u ugovoru kao "kompjuterski program koji se odvija putem događaja, koji se izvršava na elektronskoj, distribuiranoj, decentralizovanoj, deljenoj i recipliranoj tehnologiji registra koja se koristi za automatizaciju transakcija. "U nacrtu se primećuje da" nijednom ugovoru koji se odnosi na transakciju neće biti uskraćen pravni učinak, važnost ili izvršivost isključivo zato što taj ugovor sadrži izraz pametni ugovor".

Pojedine američke države su prihvatile nekoliko zakona vezanih za kriptovalute od nove godine. U februaru je Džordžija predstavila zakon o prihvatanju kriptovaluta za plaćanje državnih poreza i naknada za licencu, dok je u martu država Vajoming usvojila zakon kojim je stvorila novu klasu imovine za kriptovalute, čime ih je efikasno izuzimala iz propisa o hartijama od vrednosti u državi.

 

Pripremio: Nikola Mosurović