Najveći i najozloglašeniji hak bitkoin menjačnice biće ispitan u sudu u Tokiju, jer će Mark Karpeles odgovarati za optužbe za proneveru i manipulaciju podacima.

“On je smiren dok suđenje traje,“ rekao je njegov advokat Kiči Lino. Takođe, dodao je da će se Karpeles izjasniti kao nevin.

Život na visokoj nozi

Ukupno oko 480 miliona dolara je nestalo sa digitalnih novčanika najveće bitkoin menjačnice na svetu u to vreme. Menjačnica je obrađivala oko 80% svih bitkoin transakcija, ali je 2014. godine obustavila poslovanje jer je “izgubila“ oko 850.000 bitokoina.

U početku je izdato objašnjenje da je postojao bag softvera koji je omogućio hakeriima da ukradu pomenuta sredstva.

Karpeles je tokom 2015. godine uhapšen dva puta zbog pronevere, ali je pušten uz kauciju i čeka suđenje.

Karpeles je poznat po tome da je kao šef najuspešnije bitkoin menjačnice  živeo na visokoj nozi, trošeći čak 11.000 dolara mesečno na iznajmljivanje stana.

Prekid poslovanja

Mt. Gox je ubrzo proglasio bankrot. Efekat ove zloupotrebe sredstava naneo je ogromnu štetu poverenju korisnika u digitalne valute, što je dalje vodilo do velikog pada cene bitkoina.

Zbog pritiska korisnika da im se vrate sredstva, Karpeles se oglasio da je pronašao neke koine na “cold storage“ uređaju. Pronašao je oko 200.000 bitkoina.

Nema pravde za sve

Nažalost, fokus suđenja nije na tome da se razreše svi problemi koji su proizašli zbog nestanka bitkoina. U stvari, vrlo malo će pomoći onima koji su zaista oštećeni.

Kolin Burdžs, investitor iz Velike Britanije koga je pogodio hak Mt. Gox-a,  priznao je da je suđenje ispravna stvar, ali da verovatno neće pomoći oštećenima.

“Optužbe pokrivaju samo mali deo svih dešavanja u Mt. Gox-u, tako da ne očekujem da ćemo otkriti većinu informacija koje bismo želeli da znamo.“

“Za sada mi ništa nije vraćeno, ali nadam se da će se vremenom svim ulagačima vratiti mali procenat njihovog novca,“ rekao je Burdžs.