Constantinople, Itirijumov (ETH) hard-fork, je ponovo odložen zbog novootkrivene sigurnosne ranjivosti koja dozvoljava “reentrancy attack” napad. Sigurnosnu ranjivost je otkrila ChainSecurity (kompanija koja se bavi revizijom pametnih ugovora) i objavila u blogu 15. janura.

Sa Constantinople unapređenjem uvodi se jeftinija cena gasa (naknada za transakcije) za neke operacije na Itirijum mreži. Kao neočekivani sporedni efekat, ova promena navodno omogućava “reentrancy attack” napad pomoću određenih komandi u ETH pametnim ugovorima.

Ranjivost omogućava potencijalnom napadaču da ukrade kriptovalute iz pametnog ugovora na mreži tako što stalno traži sredstva od njega, dajući mu lažne podatke o stvarnom ETH balansu zlonamernog aktera.

Afri Šedon, koordinator hard-forka i menadžer u Perity Technologies, je potvrdio na Reddit-u da je razvojni tim Itirijuma upoznat sa problemom.

Šedon je objasnio da je u petak, 18. januara, zakazan telefonski sastanak kompletnog razvojnog tima kako bi odlučili o daljim koracima vezanim za novonastalu situaciju. Prema njegovim rečima, pokretanje Constantinople hard-forka je odloženo za sledeću nedelju:

“Odlučićemo o daljim koracima u petak tokom telefonskog sastanka kompletnog razvojnog tima. SIgurno se ništa neće dogoditi ove nedelje. Uskoro sa novim instrukcijama.”

Istog dana kada je ranjivost otkrivena, itirijumov razvojni tim je nagovestio da će predstojeći hard fork biti najmanje značajan u istoriji Itirijuma. Njihovi komentari su objavljeni u Blumbergovom članku od 15. januara.

Constantinople je prvi put bio testiran javno sredinom oktobra prošle godine na Ropsten test mreži i bio je plan da se aktivira na glavnoj mreži krajem oktobra, početkom novembra 2018. godine.

Nakon tehničkih prepreka, pokretanje je odloženo i bio je plan da se implementacija izvrši u bloku 7.080.000 koji se očekuje 16. januara. Lejn Reting je u izjavi za Blumberg rekao:

“Stvarno ne mogu da zamislim manje sporni hard-fork, da budem iskren. Od svih hard-forkova u istoriji Itirijuma, ovaj je verovatno ima najmanje promena.”

Kako je saopšteno u ranijim diskusijama o Constantinople forku, programeri su predlagali promenu termina “hard-fork” u “nadogradnja” da bi bilo manje kontraverzno, pa čak i politički korektno.

Ova nadogradnja će imati najveći uticaj na smanjenje nagrade za izrudareni blok sa sadašnjih 3 ETH-a na 2. Ova promena bi mogla da utiče na smanjenje inflacije i nestabilnosti cene, koja je navodno povezana sa rudarima koji prodaju ETH kako bi pokrili svoje troškove rudarenja i poboljšali prihode.

Ukoliko umanjenje nagrade za izrudareni blok bude uticalo da se smanji podrška rudara, kao što Blumberg napominje, to bi moglo da učini mrežu više podložnom “51% attack” napadom, rizik koji je jasno prikazan u nedavnom napadu na Itirijum klasik (ETC) mrežu.

Vodeće kripto berze u SAD Coinbase i Kraken su poslednje u nizu koje su potvrdile svoju podršku Constantinople hard-forku i tako se pridružile drugim velikim berzama kao što su Binance, Huobi i OKEx.