Vol Stritov strateg i suosnivač Fundstrat Global Advisors-a, Tomas Li razvio je "kontra indeks" koji omogućava investitorima da znaju koliko su "bedni" vlasnici bitkoina na osnovu trenutnih cena - izveštava CNBC.

Naziv indeksa je "Bitkoin indeks bede (BMI)" i dizajniran je kao alat za trgovanje za investitore koji koriste volatilnost cene bitkoina na menjačnicama. BMI računa koristeći skalu ocenjivanja od nula do sto, uzimajući u obzir faktore kao što je volatilnost i broj "pobedničkih" tredjova (trgovanja) u ukupnom obimu. Kada je indikator nizak, mogućnost kupovine je dobra i obrnuto.

"Kada je bitkoin indeks bede na skali ispod 27, bitkoin ima najbolje performanse u prethodnih dvanest meseci. Taj indeks se generiše svake godine", pojašnjava Li u intervjuu za CNBC. "Kada je BMI na "nivou bede", budući dobici su veoma verovatni."

Trentuno je indeks bitkoina 18,8, što je apsolutni minimum od 6. septembra 2011. godine, navodi se u izveštaju.

Pic

Lijevi komentari se pojavljuju u trenutku kada kripto tržište beleži pad sa bitkoinovim padom od 27% nakon što je zabeležio prošlonedeljni rekord od 11.675 dolara (5. mart).

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) je 7. marta izdala saopštenje u kom se navodi da su sve trgovinske platforme koje trguju hartijama od vrednosti u obavezi da se registruju u agenciji kao menjačnica. Pored toga, Japanske vlasti su privremeno zaustavile aktivnosti dve kripto menjačnice i napisale kazne za još sedam njih - navodi se u izveštajima od 8. marta.

Uprkos činjenici da je cena bitkoina manja za više od 50% u poređenju sa decembrom 2017. godine, kada je zabeležen rekord od čak 20.000 dolara po jedinici, Li se ne odriče svojih optimističnih prognoza da će bitkoin biti 25.000 dolara do kraja 2018. godine.

Tom Li je poznat po svojim optimističnim pogledima u vezi bitkoina i kao "jedini veliki Vol Strit strateg koji izdaje redovne izveštaje i targete formalnih cena bitkoina", navodi CNCB.


 

Pripremio: Bojan Zečević