Wall Street Blockchain Alliance (WSBA) pridružio se blokčein konzorcijumu R3 kako bi razvio aplikacije i rešenja na njihovoj Corda platformi, navodi se u saopštenju za medije od 5. februara.

Prema izjavi koju je dao izvršni direktor R3, Dejvid Roter, WSBA i R3 će sarađivati kako bi se „zagovarali strateški pristupi saradnji sa regulatornim telima kako bi finansijska tržišta, a i šire, mogla dobiti punu korist od mogućnosti blokčeina.”

WSBA je neprofitna trgovinska asocijacija koja promoviše opšte usvajanje blokčein tehnologije i kripto sredstava na međunarodnim tržištima.

R3, firma za softversko poslovanje sa više od 300 partnera, razvila je Corda blokčein platformu za privatni i javni sektor u više industrija. Corda je blokčein platforma koja omogućava institucijama da direktno sarađuju korišćenjem pametnih ugovora dok istovremeno osiguravaju privatnost i sigurnost svojih korisnika.

Sredinom januara, R3 je najavio lansiranje svoje Corda mreže, sa neprofitnom organizacijom Corda Network Foundation koja je odgovorna za svoje operacije.

30. januara, Cointelegraph je saopštio da će japanska finansijska kompanija SBI Holdings takođe biti partner R3 jer će im pomoći da razviju lokalnu upotrebu Corda blokčeina na njihovoj platformi.

Takođe, krajem januara, glavna globalna mreža bankarskih plaćanja SWIFT je otkrila svoje planove za razvoj portala Proof-of-Concept koji bi omogućio R3 da se poveže sa SWIFT Global Payments Innovation inovacija plaćanja sa njihove platforme.
 

Pripremila: Majda Petrović