Volstrit Žurnal (WSJ) je 17. maja objavio analizu istraživanja koje je sproveo na gotovo 1.500 inicijalnih ponuda novčića (ICO) u kojoj se zaključuje da je 18,6% njih “sumnjivo”.

Najnovije istraživanje još uvek popularnog ICO tržišta od strane WSJ-a upozorava da od 1.450 ICO projektata njih 271 je koristilo “varljive ili čak prevarantske taktike”.

Te taktike variraju od skrivanja ili pružanja lažnih informacija o lokaciji i rukovodstvu kompanije do lažiranja pisma o namerama (whitepaper).

Od 271 sumnjivih aktera, neki su zatvorili poslovanje. Privatne tužbe i regulatori su doveli do toga da investitori pokušavaju da nadoknade procenjenih 273 miliona dolara izgubljenih sredstava.

Vlasti suverenih država se bore sa ekspanzijom ICO-a širom sveta u 2018. godini, dok je Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove odlučila da pažljivo prati aktere na domaćoj sceni.

Alatke za prikupljanje sredstava su te zbog kojih su podeljenja mišljenja unutar i izvan kripto sektora.

Cointelegraph je 18. maja objavio kako je izvršni direktor kompanije CoinShare Deni Masters rekao da su unapređenja u ICO areni suštinski korak napred za kripto tržište.

U međuvremenu, Žao Čangpeng izvršni direktor Binance-a, je objavio blog post u kojem opisuje ICO kao “sto puta lakši način za ulaganje nego u tradicionalne fondove kapitala”.

”Prevare postoje svuda, u svakoj industriji”, napisao je na temu ilegalne ponude.

“Još uvek dobijam telefonske pozive i SMS poruke koje me informišu da sam osvojio glavnu nagradu, ali prvo moram da izvršim bankarski transfer. Da li to znači da treba da prestanem da koristim telefon, SMS ili banke?”