Tomi Li, strateg sa Vol Strita u Fundstrat Global Advisors-u, je u intervjuu od 9.januara za CNBC izjavio da je ubeđen da tržište još uvek prolazi kroz “fazu usklađivanja cena” i predviđa da će bitkoin lako udvostručiti svoju cenu.

Krajem novembra 2017. Li je na sličan način bio uveren u vodeću kriptovalutu, ohrabrujući svoje klijente da ulažu.

U avgustu 2017. godine, Li je sasvim sigurno predvideo visoki nivo cene od preko 6.000 dolara do kraja 2017. godine, bilo daleko bolje, jer je bitkoin dostigao vrednost od 10.000 dolara do kraja novembra 2017. godine.

Oslanjajući se na njegovo predviđanje na stabilni rast u prvom tromesečju 2018, Li je nagoveštavao da bi bitkoin mogao da nadmaši porast vrednosti koji se desio krajem 2017. godine.

"Mislimo da će se stvari drugačije odvijati do sredine 2018. godine  i zato dobijamo bitkoin na 20.000 dolara. Ako se Bitkoin u prvoj polovini ove godine zapravo približava tom nivou, mislim da ćemo u drugoj polovini 2018. godine videti nešto više od toga. Pa mislim da je bitkoin i dalje nešto što bi trebalo da posedujete."

Li takođe smatra da će mlađe generacije verovatno dugoročno investirati u bitkoin, na način na koji su starije generacije koristile zlato kao čuvara vrednosti:

"Još uvek mislimo da je najlakši način da vidimo bitkoin, na dugoročnoj osnovi, kao čuvara vrednosti. Kako milenijalci budu generisali prihod, oni će ga koristiti kao zamenu za zlato. Ako bitkoin dobije 5% tržišta zlata, to je približno 50.000 dolara (po bitkoinu). "

Uprkos nekoliko proteklih nedelja nestabilnosti na tržištu kriptovaluta, velike tradicionalne finansijske institucije pokazuju optimističan stav o ceni kriptovaluta.  

Nakon koraka CME-a i CBOE-a, koji je u decembru 2018. godine pokrenuo ugovore o bitkoin fjučersima, Njujorška berza je podnela zahtev za dozvolu za rad Bitkoin Exchange Traded Funds (ETFs) povezanih s budućim fjučers ugovorima CME i CBOE grupa. U međuvremenu, NASDAQ i Goldman Saks rade na svojim vlastitim kriptovalutnim trgovinama.

Tržište je podstaklo ove poslovne poteze u tradicionalnim finansijama, kao što smo videli prilikom pokretanja fjučursa i optimistična kretanja na tržištu koje je videlo bitkoin po najvišoj vrednosti od 20.000 dolara.


 

Pripremio: Nikola Mosurović