Direktor Berkshire Hathaway Voren Bafet rekao je da je bitkoin (BTC) obmana i da privlači šarlatane, prema intervjuu za CNBC objavljenim 25. februara.

Bafet, poznat kao kritičar bitkoina, je prethodno rekao da je kupovina bitkoina kocka i da niko ne zna koja kriptovaluta je najbolja.

Kada su ga tokom intervjua pitali da li je promenio mišljenje u vezi bitkoina, Bafet je odgovorio da nije, i da je to “u suštini obmana”. Tokom razgovora, takođe je naznačio da bitkoin uopšte nema posebnu vrednost, s obzirom da “blokčein ne zavisi od bitkoina” i da ne proizvodi ništa. Bafet je dalje objasnio:

“Možete da gledate u njega ceo dan i mali bitkoini, ili nešto slično neće izaći odatle. To je obmana, u suštini.”

Međutim, Bafet je dodao: “ko zna gde ćemo biti sledeće godine”, nakon komentara o njegovoj empatiji prema onima koji su investirali u bitkoin misleći da će im to promeniti živote.

Kako je objavio Cointelegraph u maju prošle godine, Bafet je na godišnjem sastanku svoje kompanije, Berkshire Hathaway, rekao da će kriptovalute loše proći, tvrdeći da je bitkoin "verovatno otrov za pacove".

Potpredsednik Berkshire Hathaway-a Čarli Manger takođe je ocenio bitkoin, komentarišući Bafetovu kritiku kriptovaluta sa svojim negativnim mišljenjem o kripto tržištu:

"Neko drugi trguje đubretom i vi odlučujete da ne mogu biti izostavljen."

U oktobru 2018. Berkshire Hathaway uložio je oko 600 miliona dolara u dve finteh platne kompanije fokusirane na tržišta u razvoju.

Prošle godine, samoproglašeni učenik Bafeta i Mangera, Šamat Palihapitija, naveo je da veruje da su dva skeptika pogrešila u vezi sa vodećom kriptovaluton, tvrdeći da "tehnologija nije u Bafetovoj sferi interesovanja."