Voren Bafet je ponovo izneo svoj negativan stav prema kriptovalutama na godišnjem sastanku njegove kompanije u subotu 5. maja. On je ponovio svoju ideju da će kriptovalute doći do svog “lošeg kraja” i tvrdi da je bitkoin “najotrovniji od svih otrovnih pacova”, prenosi CNBC.

Kao odgovor na pitanje o Bafetovom pogledu na kriptovalute koje je postavio učesnik iz Ukrajine, Bafet je smislio još jednu izjavu protiv kriptovaluta. Prema Bufetu, bitkoin nije “produktivna” imovina kao što su zemljište ili korporativne akcije. Pošto je potražnja investitora jedini faktor koji određuje cenu kriptovalutama čini je praktičnim alatom za šarlatane, rekao je Bafet.

Investitor milijarder tvrdi da kripto zajednicu čeka “loš kraj” čim se “euforija istroši”.

Potpredsednik Berkshire Hathawaya Čarli Munger ponovio je Bafetove kritike o investicijama  u kriptovalutama i to mnogo strožije:

"Neko drugi trguje govancima, a vi odlučite da ne želite da budete izostavljeni.”

Ranije u februaru, Munger je nazvao bitkoin “totalno anonimnim” i rekao da se ljudi uključuju u kripto svet zato što žele da dođu do lakše zarade.

87-godišnji Bafet je poznat po svom skepticizmu prema kriptovalutama. Ponovio je izjavu tvrdeći da bitkoin nije ni valuta, ni način ulaganja. U oktobru 2017. Bafet je tvrdio da je bitkoin mehur koji će da pukne.

S druge strane, neki institucionalni igrači su mnogo entuzijastičniji prema bitkoinu. Na primer, bankarski gigant Goldman Sachs je lansirao bitkoin trgovanje ranije ove sedmice, komentarišući kako bitkoin nije "prevara".


 

Pripremila: Majda Petrović