Blokčein dozvola za regulaciju otpada biće uvedena u Šaržah, UAE, kako je saopšteno prema zvaničnoj novinskoj agenciji Emirates News Agency (WAM), 17. februara.

Dozvola za otpad na bazi blokčeina biće zajednički razvijen projekat od stane kompanije za zaštitu životne sredine, reciklažu i upravljanje otpadom - Bee’ah i Hamriyah Free Zone Authority (HFZA) . Prema WAM-u, platforma je prva u gradu koja će koristiti blokčein tehnologiju za validaciju, obradu i skladištenje transakcija.

Prema izveštaju, platforma će smanjiti troškove za korisnike koji se prijavljuju za dozvole pod okriljem HFZA, kao i smanjeno vreme izdavanja dozvola sa nekoliko dana na samo nekoliko sati. U saopštenju se tvrdi da su “sve transakcije u potpunosti osigurane i u suštini eliminišu svaku ljudsku grešku ili prevaru”.

Halid AL Huramel, izvršni direktor Bee’ah, izjavio je da očekuje da tehnologija “ne samo da će olakšati radne operacije već će i povećati poverenje između kupaca i operatera.”

Kako je izvestio Cointelegraph prošle godine u decembru, Centralna banka UAE sarađuje sa Monetarnom upravom Saudijske Arabije kako bi izdala kriptovalutu prihvaćenu u transakcijama sa drugim državama. Ovog meseca je šest poslovnih banaka pristupilo projektu.

U decembru prošle godine, objavljeno je da, prema nekim stručnjacima, UAE želi da se priduži listi vodećih poslova u vezi sa blokčeinom 2019. godine, zbog obećavajućeg novog zakona vezanog za kriptovalute.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović