Piše: Kristina Ristin

 

Webiz je brend edukativnih događaja koji se razvija u Srbiji od 2013. godine, sa ciljem promovisanja Interneta kao globalnog tržišta, kao i mogućnosti za razvoj i poboljšanje poslovanja putem Interneta. Dešavanja su tokom godine raspoređena na tri lokacije - Zrenjanin, Zlatibor i Subotica. U okviru Webiza postoje dva tipa događaja - konferencija i edukacija, dok su novi formati u razvoju.

Ovogodišnji Webiz, šesti po redu, otvoren je u Zrenjaninu, u petak 23. marta. Tokom tri dana posetioci su imali priliku da prisustvuju mnoštvu predavanja i radionica, a kroz druženje i pitanja saznaju sve što ih interesuje i ostvare nove kontakte.

CRYPTO ZONE - zaseban blok predavanja koji se bavi isključivo kriptorevolucijom, predstavljen je u subotu 24. marta, koji je, razume se, privukao našu pažnju. Na Webizu se i ranije pričalo na ovu temu, ali smo sada imali priliku da ispratimo jedan panel i tri predavanja u okviru kojih se govorilo o onome o čemu svi pričaju, ali u šta se malo ko do detalja razume.

Potpredsednik Bitcoin Asocijacije Srbije, Arvin Kamberi, osnivač onlajn servisa za otkup i prodaju kriptovaluta ecd.rs, Aleksandar Matanović, i blokčein developer, Pavle Batuta, učestvovali su u panelu "Budućnost kriptovaluta - Sredstvo plaćanja ili digitalno zlato?". Gospodin Kamberi je vodio panel i napravio uvod u temu, opisujući ukratko trenutni nivo razvoja kriptovaluta i pojašnjavajući razloge zbog kojih one još uvek nisu u mogućnosti da postanu svakodnevno sredstvo plaćanja. Naveo je kao primer problem optimizacije mreže, na čijem se rešavanju uveliko radi (SegWit, Lightning Network). Zatim je upitao sagovornike za njihovo mišljenje o ključnom pitanju: Da li će postati svakodnevno sredstvo plaćanja ili digitalno zlato odnosno čuvar vrednosti? Sagovornici su se složili oko toga da niko sa sigurnošću ne može reći kada će i u kojoj formi kriptovalute biti prihvaćene i korišćene. Aleksandar Matanović je pojasnio da se kriptovalute u ovom trenutku najviše koriste za trgovinu na finansijskom tržištu, a mnogo manje kao sredstvo plaćanja. Po svojoj deflatornoj prirodi, ograničenoj količini sredstava i odnosu korisnika prema njemu, bitkoin teži tome da postane sredstvo očuvanja vrednosti. A za ubuduće kaže:

“Neke kriptovalute će biti dobro sredstvo očuvanja vrednosti, dok će druge biti specijalizovane za plaćanje. A neke će, nadamo se, moći da ispune oba uslova.”

group photo

Saznali smo i nešto više o tome kako bi mogle nastati nacionalne kriptovalute, kako održati decentralizovan sistem i kako će privatnost korisnika, u budućnosti, najviše podstaći implementaciju ove nove tehnologije. Važno je znati da centralne banke više ne žmure na pojavu kriptovaluta, a preduzetnici, startapi i kompanije se utrkuju da pronađu adekvatnu i legalnu primenu. Kao i da se radi na stvaranju regulative i u Srbiji.

Iskoristili su priliku da najave sledeće veliko dešavanje koje pokriva ovu oblast, reč je o konferenciji koja će se održati 4. i 5. maja u Beogradu, na kome će gostovati čuveni Craig Sellars.

Kako može da izgleda stvaranje i razvoj neke kriptovalute pokazali su nam na narednim predavanjima, koja su bila su posvećena prezentaciji domaće kriptovalute SAFEX.

Da li će postati legalno sredstvo za plaćanje? Koje će kriptovalute postati dominantne, postojeće ili nove? Hoće li se smatrati hartijom od vrednosti? Kako će se onemogućiti pranje novca ili finansiranje ekstremističkih grupa? Ostaju otvorena pitanja na koja ćemo odgovor dobiti tek u narednom periodu. Do tada nam ostaje da budno pratimo dešavanja koja na njih utiču.