Šefica za blokčein i tehnologiju distribuiranog registra u Svetskom ekonomskom forumu (WEF) Šeila Voren tvrdi da bi blokčein mogao biti rešenje za pogoršanje krize poverenja na globalnom nivou. Voren je iznela svoje komentare tokom intervjua za Cointelegraph, 31. maja.

Tokom intervjua, Voren je tvrdila da poverenje javnosti prema vladama, bankama, medijima i institucijama, naročito u SAD-u, “naglo propada”. Zatim je primetila da smatra da blokčein, ako se pravilno koristi, može da bude rešenje za ovaj problem:

“Ova tehnologija bi mogla da omogući pristup informacijama koje bi omogućile trećim stranama ili drugim grupama da dođu i sprovedu revizije onoga što se dešava. I zapravo mislim da bi to moglo izgraditi veru u institucije.”

Voren je zatim istakla kako veruje da bi implementacija takvih sistema podložnih reviziji bila naporna, ali da bi bili u stanju da dokažu pravičnost javnih procesa i autentičnost različitih medija donela bi ogromne koristi. Ona je takođe rekla da će - ako ne bude rešena - kriza poverenja, na koju se poziva, imati dalekosežne posledice:

“Po mom mišljenju, [erozija javnog poverenja] je jedna od najvećih kriza sa kojom se suočavamo. Zato što ćete brzo krenuti ka anarhiji, a to je dubok, dubok problem.”

Voren je takođe priznala da je imala određenu količinu bitkoina (BTC) “gotovo iz šale”, ali duže vreme nije uspostavila vezu između bitkoina i blokčeina, sve dok kasnije nije saznala za blokčein.

“Trebalo mi je oko tri godine da shvatim šta je blokčein nakon što sam kupila bitkoin.”

Voren je takođe naglasila da je šest saveta koje je nedavno formirao WEF, posvećenih četvrtoj industrijskoj revoluciji - koji su takođe posvećeni i blokčein tehnologiji - takođe trebalo da budu pouzdano mesto za svetske lidere da eksperimentišu i dele svoje izazove, brige i uspehe koje uključuju tehnologiju.

Početkom tekućeg meseca, pojavile su se vesti da se WEF udružio sa više od 100 globalnih lidera iz oblasti lanca snabdevanja i logistike kako bi standardizovali blokčein aplikacije u industriji.