Nekoliko centralnih banaka širom sveta trenutno eksperimentiše ili planira da eksperimentiše sa digitalnim valutama centralnih banaka (CBDC), navodi se u nedavnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Citirajući izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (BIS) iz januara 2019. godine, WEF navodi da barem 40 centralnih banaka širom sveta sprovode istraživanje i pilot projekte sa blokčein tehnologijom, kako bi rešili probleme finansijske inkluzije, efikasnost plaćanja i sajber bezbednost.

Izveštaj navodi da CBDC valute, koje su izdate na distribuiranim registrima i na kojima se mogu izvršiti transakcije na osnovu P2P sistema, navodno omogućava brže i jeftinije transakcije.

Među najznačajnijim prednostima CBDC-a nalaze se: KYC i AML procedure, smanjivanje slučaja utaje poreza, korupcije, nezakonitih aktivnosti,  osporavanje monopolske moći komercijalnih banaka na depozite i potencijal da pruži alternativne tehnologije plaćanja u privatnom sektoru. Izveštaj glasi:

“Štaviše, CBDC može potencijalno da igra važnu ulogu u budućnosti gde je dramatično opalo korišćenje keša. Ukoliko korist i dostupnost keša u zemlji postane ekstremno nisko ili nepostojeće, da li zbog politike ili preferencijama potrošača, onda CBDC može da pomogne građanima.”

Izveštaj dalje nastavlja sa listom potencijalnih negativnih strana CBDC-a, govoreći da bi banke trebale da uzmu u obzir probleme blokčein tehnologije, poput skalabilnosti transakcija, rukovođenje ključevima, brzina transakcije, moguće finansijsko odbacivanje od strane građana koji ne usvoje CBDC - što bi moglo da dovodi do daljeg odbacivanja digitalnih sistema plaćanja - kao i rizici finansijske stabilnosti zbog manje uloge banke kao posrednika.

WEF pruža deset slučaja primene tehnologije distribuiranog registra (DLT) u centralnim bankama, uključujući razvoj maloprodajne valute centralne banke, međubankarskog poravnanja hartija od vrednosti i izdavanje obveznica.

Krajem marta, Cointelegraph je izvestio da je generalni upravnik BIS-a, Agustin Karstens, zagovarao protiv izdavanja CBDC-a. On tvrdi da bi CBDC mogao da destabilizuje bankarski sistem, pri čemu bi ljudi premeštali svoja sredstva iz komercijalnih banaka u centralne banke.


Pripremio: Marko Mihajlović