Svetski ekonomski forum (WEF) je stvorio prvi svetski konzorcijum namenjen dizajniranju okvira za transnacionalno upravljanje digitalnim valutama, uključujući stejblkoine.

Saopštenje za medije podeljeno sa Cointelegraph-om 24. januara otkriva da će se novoformirani Globalni konzorcijum za upravljanje digitalnim valutama fokusirati na razvoj interoperabilnih, transparentnih i inkluzivnih pristupa politike regulisanja prostora digitalne valute i podsticanja javno-privatne saradnje u razvijenim i ekonomijama u razvoju.

Rešavanje fragmentacije

WEF kaže da je podsticaj za stvaranje konzorcijuma priznanje da dobro dizajnirana globalna uprava ostaje ključ za ostvarenje nadaleko obećanog digitalnog novca za podsticanje finansijske inkluzije proširivanjem pristupa finansijskim uslugama neopterećenom i slabo obezbijeđenom stanovništvu širom sveta.

Konzorcijum će sazivati međunarodna preduzeća, tradicionalne finansijske institucije, predstavnike vlade, tehničke stručnjake, akademce, međunarodne organizacije, NVO i članove zajednica WEF-a.

Aludirajući na trenutno fragmentirano stanje regulacije globalne digitalne valute, WEF navodi da će se fokusirati na izgradnju poverenja i podstaći inovativno razmišljanje o regulatornim politikama koje mogu podržati javne i privatne aktere u globalnom prostoru digitalne valute.

WEF je podržao inicijativu zajedno sa visokim zvaničnicima, uključujući guvernera Banke Engleske, Marka Karnia, osnivača WEF-a i predsedavajućeg Klausa Švaba, višeg ministra i predsednika monetarne uprave Singapura, Tarmana Šanmugaratnama i zvaničnici ministarstva finansija i centralnih banaka iz Egipta i Bahreina.

Neha Narula, direktorica Inicijative za digitalnu valutu na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, rekla je da „Stvaranje inkluzivnog, integrisanog globalnog sistema digitalne valute zahteva dijalog između zainteresovanih strana, od ministara finansija do programera otvorenog koda“.

Članovi kripto sektora, među kojima su Džo Lubin iz Consensys-a, David Markus iz Calibra-e i Elizabet Rosielo iz BitPesa-e, takođe su obećali podršku za WEF konzorcijum, a Roseilo je izjavila da se nada da će zajednička ekspertiza pomoći da se otvori put za „istinske preporuke globalne politike“.

Kripto na WEF-u

Na ovonedeljnom sastanku WEF-a u Davosu došlo je do mnogo pozitivnog angažmana sa sadašnjom i budućom ulogom digitalnih valuta u globalnim finansijama.

22. januara, WEF i nekoliko glavnih centralnih banaka objavili su alat za kreiranje politike digitalne valute centralne banke (CBDC) prilagođen za podsticanje daljeg proučavanja tri kategorije razvoja CDBC-a: maloprodaje, veleprodaje i hibrida.