Legendarni” američki investitor Bil Miler je nedavno na podkastu “WealthTrack” izjavio da je u bitkoin trenutno uloženo oko polovine novca iz njegovog hedž fonda Miller Value Partners (MVP 1) ili 1,1 milijarde dolara. Miler je osnovao fond 2016. godine nakon 35 godina karijere u Leg Masonu, gde je upravljao koncetrisanim sredstvima.

Tokom intervjua objavljenog 13. decembra, Miler je objasnio da investicija neće trajno biti visoko koncetrisana, već prepoznaje prednost u čuvanju bitkoina:

“Trenutno je samo oko 50%... Ono što proučavamo je na koji način možemo ublažiti rizik za celokupni fond i portfolio. Neće to biti 50% fonda još dugo, što ne znači nužno da ćemo ga prodati.”

Miler je poznati menadžer fondova, investitor i filantrop. U kompaniji Legg Mason Capital Management proveo je 35 godina svoje karijere, u kojoj je radio kao predsednik i glavni investitor. Bio je poznat po koncentrisanim ulozima na tržištu, ali ne na skali od pola fonda. Posle svoje karijere u Legg Mason-u, Miler je osnovao sopstveni hedž fond MVP.

Prema Wall Street Journalu, fond MVP 1 imao je skoro trećinu u bitkoinu i oko 154 miliona dolara u aktivi pod upravom krajem oktobra 2017. Za to vreme digitalna valuta broj jedan trgovana je na oko 6.000 dolara.

Od polovine decembra, međutim, cena kriptovalute  je značajno porasla i ove nedelje je dostigla cenu od 20.000 dolara.

Celokupna firma Miler trenutno raspolaže ukupnom imovinom od 2,2 milijarde dolara. Ova sredstva uključuju odvojene račune za uzajamne fondove i pojedince sa visokim ulaganjima.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić