Wells Fargo banka sa sedištem u San Francisku predstavila je patent za sistem tokenizacije koji bi zaštitio podatke, prema podnesku objavljenom od strane Američke kancelarije za patente i žigove (USPTO) 17. jula.

Novoobjavljena aplikacija sadrži sistem u kojem se bilo koji tip elementa podataka - bilo da se radi o  dokumentu, grafikonu ili bazi podataka - može pronaći, pristupiti i zaštititi pomoću tokenizacije.

Tokenizacija, kao obrazac prijave patenata, koristi metode enkripcije za obradu izvorno neograničenog elementa podataka u odgovarajući ograničeni tok koji može naknadno preuzeti - ili 'detokenizovati' - određeni korisnik. Sistem koristi kriptografiju za povezivanje specifičnih vrednosti sa podacima pod autentifikacijom digitalnog potpisa.

Tokenizovani sistem se stoga može koristiti za kontrolu pristupa i poverljivosti, autentifikaciju porekla podataka i održavanje integriteta podataka otkrivanjem bilo kakvih preteranih izmena elementa.

Wells Fargo objašnjava da se tokenizacija može upotrebiti za zaštitu podataka "čak i kada je uskladištena u javno dostupnom okruženju, kao što je oblak (cloud), unutar blokčein lanca...na fleksibilan način koji je neutralan element fajla i podataka":

"Za razliku od ograničenih anonimnih potpisa koji podržavaju postojeći sistemi, ovaj manifest za tokenizaciju podržava pojedinačne potpisnike, više potpisa ili ko-potpisivače za javno skladištenje informacija bez gubitka poverljivosti bilo kog osetljivog sadržaja."

Predloženi sistem bi dalje fleksibilno omogućio vlasnicima sadržaja ili menadžerima da odaberu željeni rezultat za tokenizaciju - koji se može koristiti za bilo koju datoteku delimično ili u celini - i odabrati kako će biti prikazan za ograničene korisnike, npr. putem “zamagljivanja”, randomiziranog teksta ili zatamnjenja.

Prošlog meseca, Džerami Aleir, suosnivač i izvršni direktor platne kompanije Circle, govorio je na MoneyConf u Dablinu o neviđenoj "kripto-revoluciji", nagoveštavajući da je globalno društvo "na početku tokenizacije svega", a to će se proširiti na "svaki oblik skladištenja vrednosti i javnog zapisa."

Dok očigledno prihvata tehnologiju koja je osnova kriptovaluta za sopstvene potrebe, Wells Fargo je nedavno zabranio svojim kupcima kupovinu kriptovaluta koristeći kreditne kartice koje izdaje banka zbog percepcije investicionih rizika.

Ipak, banka je bila pionir međunarodne pošiljke, prve te vrste u Kini u 2016. godini, koja je prva prijavljena međubankarska trgovina u svetu koja je koristila blokčein sistem.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić