Advokat grada Los Anđelesa i Zavod za finansijsku zaštitu potrošača novčano je kaznio Wells Fargo sa 185 miliona dolara zbog kreiranja lažnih bankovnih računa zarad ispunjenja njihovih prodajnih ciljeva. Ovaj incident je predstavio ubedljiv slučaj za bitkoin i njegovu sposobnost da omogući korisnicima potpunu kontrolu nad svojim novcem.

Wells Fargo, zvanično najveća banka na svetu sa ukupnom tržišnom vrednošću od 254 milijardi dolara, nedavno je otpustila više od 5000 radnika zbog kreiranja lažnih bankovnih računa u svrhu povećanja prometa. Da bi zadovoljili svoje prodajne ciljeve, zaposleni su otvorili neverovatnih 2 miliona lažnih bankovnih računa na koje su zatim prebacili novac korisnika da bi dokazali legitimitet.

Prebacivanje sredstava klijenata sa ovih lažnih bankovnih računa dovelo je do niza jako visokih prekoračenja naknada, koje su jednokratne naknade svakog računa čije stanje dostigne vrednost ispod nule. Nakon incidenta, milioni korisnika Wells Fargo-a su dobili oko 140 dolara zbog prekoračenja taksi, zajedno sa ostalim taksama i naknadama koje banka planira da obelodani pošto se istraga završi.

Da li su rukovodioci kažnjeni?

Džon Štumf, direktor Wells Fargo-a, koji je prihodovao oko 19,3 miliona dolara u naknadama samo u 2015. godini i drugi direktori kompanije se ne smatraju odgovornim za incident.

Dok su 5300 radnika Wells Fargo-a odmah otpušteni nakon što je lažna operacija objavljena. Bankari godine, Štumf i njegov prethodnik Dik Kovačević, su bili zaštićeni od strane kompanije što je dovelo do besa stručne javnosti i finansijske zajednice.

Erik Šifer, TV lice i direktor u Two inc., navodi:

Zasluge bitkoina

Za razliku od popularnih bankovnih sistema, bitkoin nudi korisnicima potpunu kontrolu nad svojim novcem. To znači da će investitori i trgovci koji imaju bitkoine u svojim digitalnim novčanicima imati potpunu kontrolu nad svojim sredstvima, eliminišući mogućnost centralnog organa ili administratora mreže da premesti sredstva sa računa na račun bez dozvole korisnika.

Ceo incident Wells Fargo-a i njegovih klijenata je mogao biti izbegnut da klijenti nisu odobrili banci potpunu kontrolu nad njihovim novcem i pravo da im premeštaju novčana sredstva.

Kako današnji bankovni sistemi i mehanizmi postaju razotkriveniji, bitkoin postaje ubedljivija alternativa sa svojom decentralizovanom prirodom za mainstream korisnike.