Osnivači Gemini platforme za kripto trgovanje Tajler i Kameron Vinklevos su pokrenuli mobilnu aplikaciju za kripto trgovanje zajedno sa novim “investicionim instrumentom”, prema zvaničnom blog postu objavljenom 11. decembra.

Kao što je objavljeno u članku, nova aplikacija omogućava korisnicima da kupuju i prodaju kripto i prate tržišne cene u realnom vremenu, kao i istorijske, za bitkoin (BTC), itirijum (ETH), lajtkoin (LTC), bitkoin keš (BCH) i zkeš (ZEC). Korisnici takođe mogu videti ukupnu vrednost svog trenutnog portfolia i postaviti obaveštenja o promeni cena i procenta vrednosti za svoje izabrane koine.

Pored novih funkcionalnosti dodata je podrška za novopokrenuti “investicioni instrument” nazvan "The Criptoverse" - korpa kriptovaluta, merena tržišnom kapitalizacijom, koja se kupuje kao jedna porudžbina.

U intervjuu za Bloomberg , braća Vinklvos su ostali optimistični uprkos skorašnjem tržišnom padu. Tajler tvrdi "mi se osećamo kao kod kuce u zimskom periodu", a njegov brat Kameron dodao je "to nam daje vremena da se izgradimo interno, poboljšamo i povratimo naš dah. "

Kameron je predstavio novu aplikaciju kao pokušaj da se priđe individualnim investitorima, i dodao:

"Mnoge naše odluke su možda stvorile mišljenje da smo naklonjeni institucionalnom pristupu. Realnost situacije je da imamo različitu bazu kupaca. A priča o maloprodaji tek počinje."

Braća su takođe otkrili svoj cilj za 2019. godinu da se prošire na azijsko kripto tržište, gde će se suočiti sa žestokom konkurencijom iz uspešne industrije berza koja uključuje Bitfinex, Binance i Huobi. Takođe, šire se glasine da planovi ekspanzije Gemini-a uključuju i mogućnost ulaska na tržište Ujedinjenog Kraljevstva, kako je objavljeno u septembru ove godine.

Braća su imali istaknutu istoriju sa regulatorima. Uspesi uključuju nedavno odobrenje od strane Njujorškog državnog odeljenja za finansijske usluge (NYDFS) da pokrenu sopstveni stejblkoin koji je vezan za vrednost američkog dolara, Gemini dolar.

Braća su takođe obezbedili osiguranje koje prikriva kastodi digitalnu imovinu od strane kompanije za pružanje kredita Aon-a, uz već postojeće osiguranje depozita u dolarima kod federalne Agencije za osiguranje depozita (umesto BitLicense okvira države Njujork od 2015. godine).

Braća su se ipak suočili sa velikim padom u julu, kada je njihov zahtev za pokretanje fonda berzanskog indeksa bitkoina (ETF) dobila drugo odbijanje od Komisije za hartije od vrednosti (SEC).

Nedavno su braća stvorili senzaciju u kripto svetu sa tužbom koju su podneli protiv osnivača Bitkoin fondacije Čarli Šrema u vezi sa navodnom krađom bitkoina pre šest godina.

U vreme pisanja teksta, Gemini je rangiran na 51. mesto među kripto berzama po pitanju obima trgovanja, oko 16,5 miliona dolara u dnevnoj trgovini.
 

Pripremio: Nikola Tasić