Međunarodni pružalac usluga transfera novca Western Union (WU) pokrenuo je kampanju protiv transakcija koje uključuju trgovinu digitalnim valutama. Odluka kompanije da onemogući usluge ili transakcije vezane za kriptovalute je pravdana internim regulacijama.

U postu korisnika Reddita početkom decembra 2017. godine, kompanija je navodno savetovala krptovalutnoj berzi Kraken da ne obrađuje transakcije koje se odnose na digitalne valute jer je u suprotnosti sa njenim internim pravilima.

Očekuje se da će ova odluka WU negativno uticati na funkcionisanje trgovine virtuelnim valutama, kao i na potrošače koji koriste kriptovalute. Ovo će uticati na profitabilnost kompanije jer će dugoročno izgubiti veliki broj poslova, s obzirom na sve veću popularnost kriptovaluta širom sveta.

Kompanija za komunikacije i finansijske usluge se nalazi u Koloradu. Firma je osnovana 1851. i trenutno je na njenom čelu Hikmetom Ersekom.

Kompanija nudi razne usluge, uključujući doznake, "wire" transfere i plaćanje između kompanija. Zajedno sa bankama, nedavno je dobila konkurenciju od kompanija sa peer-to-peer plaćanjima i olakšala prekogranične transakcije putem blokčeina.

Trend protiv kriptovaluta?

Potez WU da zabrani transakcije koje uključuju kriptovalute je slično akcijama koje preduzimaju drugi finansijski provajderi širom sveta, koji su sprečili korisnike da kupuju i prodaju digitalne valute. Nekoliko banaka je otišlo još dalje zatvaranjem računa uključenih u trgovinu virtuelnim valutama.

Ovaj trend zabrane transakcija koji uključuje digitalne valute veoma je loš jer virtuelni tokeni nastavljaju svoj rast i polako ali sigurno dobijaju podršku javnosti. Iako je ovo loš presedan na kriptovalutnom tržištu, očekuje se da će ovaj tekući trend imati mali uticaj na kontinuirani rast vodeće kriptovalute bitkoin, kao i manje poznatih kriptovaluta.


 

Pripremio: Bojan Zečević