Western Union je kažnjen sa 586 miliona dolara pošto je priznao da je učestvovao u pranju para i podržavao lažne transfere. Kazna od 586 miliona će se koristiti kao povraćaj za žrtve zločina.

Nemarnost

Nemar u Western Unionu je doveo do zloupotreba, a mogli su to da spreče da su bili revnosni u svom radu.   

Edit Ramirez, predsedavajuća Savezne trgovinske komisije, ističe:

“Western Union je dužan da zaštiti američke potrošače od prevara, ali umesto toga kompanija je “okrenula glavu na drugu stranu”, a njihov sistem je dodatno omogućio prevare i pljačke.”

Prethodno je Ministarstvo pravde izvršilo istragu među kompanijama koje su umešane u namerno nesprovođenje mehanizama protiv pranja para.

Prevaranti koji su nasamarili Amerikance koristili su servise svojih firmi da prenesu plen.

Vd pomoćnika pravobranioca general Dejvid Bitkover navodi u saopštenju objavljenom u četvrtak:

“Kao što ovaj slučaj pokazuje, novac transferisan “žičano” može biti najbrži način da ga pošaljete - direktno u džepove kriminalaca i prevaranata.”

Da bi sprečili buduće pojave takvih kriminalnih aktivnosti, Western Union će sklopiti ugovor sa Ministarstvom pravde i drugim državnim organima, uključujući i Državnog tužioca SAD.

Aranžman uključuje garancije na buduće moguće prevarante. Savezna trgovinska komisija će regulisati garanciju. Ministarstvo pravde i Savezna trgovinska komisija potražuju informacije o transferu novca kako bi blokirale svako lice koje je predmet izveštaja o prevari.

Oni, takođe, traže od Western Uniona da obezbedi jasno i upadljivo upozorenje potrošačima u elektronskoj formi i na papiru; da povećaju dostupnost sajtovima i telefonskim brojevima koji omogućavaju korisnicima da podnesu žalbe na prevare; da vrši povraćaj ako kompanija nije uspela da ispuni svoje “protiv prevara” procedure vezane za te transakcije.

Svi američki državljani koji sumnjaju da su bili prevareni kroz nezakonite transakcije putem Western Uniona treba da se prijave američkom Ministarstvu pravde.

Licemerje službenika

Od 2009. godine, vlasti su upirale prstom na Bitkoin i druge digitalne valute kao kanal za pranje para i prevarantske aktivnosti. Mnogi kripto-stručnjaci smatraju da su optužbe neosnovane. U stvari, Bitkoin i Blokčein tehnologija mogu da spreče takve kriminalne aktivnosti.

Došlo je vreme da ljudi počnu da izbegavaju tradicionalne servise za transfer novca i prihvate pametne programe na osnovu Blokčeina za prenos novca.