Bitkoin (BTC) je već srušio mitove vezane za pad heš stope mreže od 40% ove nedelje, dostigavši nove maksimume svih vremena samo nekoliko dana posle.

Kakav se krah dogodio?

Kao što potvrđuju podaci iz resursa za nadgledanje Coin Dance, nakon što se metrička brzina heš stope smanjila sa 104 kvintiliona heša u sekundi (h/s) na 57 kvintiliona heša u sekundi (h/s) 23. septembra, odmah se povratila.

24. septembra se udvostručila, dosegnuvši 114 kvintiliona h/s, samo jedan dodir daleko od rekordnih 121 kvintiliona h/s viđenih deset dana ranije.

Bitcoin network hash rate

Heš stopa bitkoin mreže. Izvor: Blockchain.com

Kako je izvestio Cointelegraph, komentatori su se u početku uplašili kada je pala stopa heša. Dugo je smatrana merom posvećenosti procesu bitkoin rudarenja, što se činilo kao iznenadni egzodus računarske snage, što je izazvalo alarm.

Još veći alarm se dogodio kada se na sve to doda i pad cene BTC/USD para nešto kasnije za 15% - uobičajena teorija među komentatorima je da cena sledi kretanje heš stope.

Otklanjanje mitova o snazi bitkoina

Bez obzira na to, tehnički izvori su naknadno objasnili da grafikoni heš stope koji su dostupni na mreži u stvari daju malo informacija o računarskoj moći koja je uključena u bitkoin mrežu. Heš stopa, objasnili su, u osnovi je nemerljiva, a statistika je samo procena.

Faktori kao što su sporo vreme otkrivanja bloka mogu nesrazmerno uticati na rezultate, što dovodi do preterano zlobnih rezultata, poput lažnog pada ove sedmice, dodali su.

Međutim, ako su najnovije statistike pouzdane, bitkoinova heš stopa ostaje na uzlaznoj putanji, blizu rekordnih vrednosti. To je u suprotnosti sa padom cene: u vreme pisanja vesti u petak je BTC/USD par pao za 21% u odnosu na sedam dana ranije.