Bitkoin je veći deo prošle godine klizio ispod 4.000 dolara, a sada je naglo skočio za čak 24%, prema podacima sa najčuvenije evropske kripto berze Bitstamp, prenosi Rojters.

Na Redditu, fanovi bitkoina su slavili, a špekulacija oko razloga za skok je bilo mnogo, od prvoaprilske šale da će bitkoin ETF biti odobren u SAD, pa do toga da su ljudi sa Vol strita odlučili da svoje bonuse ulože u kripto. Jedno od najverovatnijih objašnjenja se ticalo čuvene BitMEX berze kripto derivata koja je registrovana na Sejšalima i nudi špekulantima do 100x leveridž i kad god je nešto sumnjivo tu je i Hejs, Artur Hejs.

Tokom protekla 24 sata, njihov vodeći trgovinski par je činio 15% svih bitkoin trgovanja na svetu. Cena bitkoina na BitMEX berzi je bila viša nego na drugim berzama, pa možemo da zaključimo i da su glavni krivac za rast cene.

Poznati kripto trgovac i influenser je predvideo da će se sve to dogoditi na BitMEX-u. Poznat kao “Crypto Bitlord” na Tviteru, tvrdio je 1. aprila rano ujutro da je stanje BitMEX “osiguravajućeg fonda” ključni pokazatelj da će se dogoditi teško predvidiv događaj sa značajnim promenama na tržištu. BitMEX “osiguravajući fond” je osmišljen kako bi ublažio visokorizično trgovanje koje se događa na berzi. Inače, berza derivata omogućava ljudima da trguju sa više novca nego što zapravo poseduju.

Ukoliko se likvidira previše kratkih pozicija (prodaja), berza se koristi svojim “osiguravajućim fondom” kako bi pokrila gubitke. Iako je BitMEX “osiguravajući fond” stalno rastao tokom protekle dve godine, pokazivao je znakove usporavanja. To može da bude dokaz da je više trgovaca nego inače likvidiralo svoje pozicije.

U tom trenutku, bilo je postavljeno kratkih pozicija u vrednosti od 500 miliona dolara, to znači da su se kladili da će cena bitkoina pasti. Moguće je da je neki veliki investitor, kolokvijalno kit, primetio veliki broj kratkih pozicija i odlučio da okrene tržište u suprotnom smeru.

Džordž Megdona iz KR1 je izjavio za Decrypt da uvek postoji bezbroj mogućih razloga zašto je bitkoin skočio, ali se slaže da je 415 miliona dolara u kratkim pozicijama na BitMEX berzi previše primamljivo za iskusnog trgovca.

Kako je cena rasla, tako su kratke pozicije bile likvidirane, a to je dovelo do pritiska na gore, što je likvidiralo još stopnih zahteva (stop loss), a to je dovelo do još većeg rasta. Zatim se to proširilo na druga tržišta zbog mogućnosti arbitraže - trgovci mogu kupiti na jednoj berzi i prodati na drugoj. Tako je cena porasla, a druge kriptovalute su pratile.

Ipak, iako se čini da je BitMEX teorija najuverljivija, postoje još neke: prvoaprilska šala, veliki investitor, Bithumb hak, pa čak i wash trading (wash trading je kupovina ili prodaja od samog sebe samom sebi, kako bi se kreirala iluzija potražnje i tržišne živosti).

Uprkos dramatičnom skoku, bitkoin je i dalje više od 75% ispod svoje najviše vrednosti od gotovo 20.000 dolara u decembru 2017. godine. Potpuna histerija na Redditu je možda malo preuranjena.