Novi SegWit2x, “buđenje” originalnog hard-forka dizajniranog da pomogne u vezi sa problemima skalabilnosti bitkoina, trebalo je da se desi na bitkoin bloku broj 501.451. Taj blok je izrudaren oko 19:00h, 28. decembra, a tim koji stoji iza projekta najavio je svoje zvanično lansiranje:

 

Originalni SegWit2x

Pokret SegWit2x prvobitno je započet u maju 2017. godine, kao direktni rezultat Njujorškog sporazuma (NYA). Ideja sporazuma, koju su prvobitno potpisali više od 50 vodećih bitkoin kompanija, bila je postizanje kompromisa o tome kako skalirati bitkoin za šire mase.

Jedna od strana u raspravi, zovimo ih "mali blokovi", želeli su da implementiraju rešenje drugog sloja pod nazivom SegWit, koji se zaista dogodio 24. avgusta 2017. godine. To je bio prvi deo kompromisa. Drugi deo kompromisa bio je dizajniran da smiri "velike blokove" (druga strana u raspravi) povećanjem ograničenja veličine bitkoin bloka na 2 megabajta. Međutim, to nikad nije realizovano, što je dovelo do direktnog kršenja sporazuma.

Fork je bio zakazan za 16. novembar. Međutim, nakon što su programeri otkrili pravi kod za hard-fork, odmah je usledila velika negativna reakcija od bitkoin zajednice. Nedostatak zaštite od ponavljanja, zajedno sa opštom zabrinutošću u vezi sa bezbednosti mogućeg hard-forka, doveo je do celokupnog pokreta protiv SegWit2x, nazvan #no2x.

Nakon nekoliko nedelja kontraverze, fork je otkazan 8. novembra, oko nedelju dana pre nego što je planiran. Tim zadužen za kreiranje šifre za SegWit2x ukinuo je plan zbog nedostatka konsenzusa.

SegWit2x 2.0

Otkazivanje nije trajalo dugo, jer je fork naizgled oživeo krajem decembra od strane druge grupe programera. Postavljena je veb lokacija, sa naznakom misije, putanje novog forka koji je postavljen na bitkoin bloku 501.451.

Nedovršen?

U proteklih nekoliko dana počeli su da se pojavljuju izvještaji koji su se fokusirali na nekoliko nedoslednosti na početnoj stranici projekta.

Pre svega, tim koji stoji iza novog forka nema nikakve veze sa potpisnicima prvobitnog Njujorškog sporazuma i SegWit2x koji je poništen u novembru. Oni su to čak i sami priznali u prepisci sa Financial Magnates novinskim sajtom.

Malo je informacija dostupnih na internetu o članovima tima koji su navedeni na zvaničnoj internet stranici. Na primer, navodni osnivač projekta, Jap Terlou, ima samo poluprazni LinkedIn profil. Tamo tvrdi da je on glavni programer novog SegWit2x-a, bez drugih izvora koji potkrepljuju njegov status kao "programera".

Sa druge strane projekat GitHab ima nalog star 9 dana u trenutku objavljivanja ovog članka, što nam govori da je ovaj budući fork mlađi od nekih objava u medijima.

Još problematičnija stvar jeste kod koji je sačuvan u tom GitHub nalogu pokazuje da članovi tima planiraju da dodele 6 miliona ranije izrudarenih novčića sebi, što je 28% od ukupne ponude od 21 miliona:

To predstavlja neverovatan stepen kontrole nad projektom za koji neki tvrde da bi tim koji ima skrupula ne bi trebalo da ima. Isto tako, predstavlja ogromnu (i trenutnu) potencijalnu dobit članova tima. Ovo bi moglo podstaći brzi “pump-and-dump”.

Plaćeni izveštaji za medije distribuirani na različitim Veb lokacijama povezanih sa blokčeinom, kao što su Bitcoinist i čak VC.ru na ruskom jeziku, ukazuju na ogroman porast vrednosti fjučers ugovora novog SegWit2x-a, baš kao što su i neki drugi izvještaji izrazili zabrinutost zbog namera tima koji stoji iza projekta.

Na vrhu popisa razloga za sumnju je bizarno obećanje da će izdati proporcionalni broj bitkoina svim vlasnicima BTC-a nakon forka. Nijedna indikacija nije ponuđena kako bi tim zapravo mogao da pristupi novčićima koje drži misteriozni tvorac bitkoina.


 

Pripremio: Nikola Mosurović